NOS Nieuws

Gates geeft geen geld, maar belooft wel aan touwtjes te trekken

'Drie minuten pitchen voor Bill Gates, dat is wel heel bijzonder

Twee jonge ondernemers mochten hun plan om de wereld te verbeteren voorleggen aan de rijkste man ter wereld, Bill Gates. Ze kregen geen geld, maar Gates beloofde wel een van hen in contact te brengen met de juiste personen in zijn netwerk.

Thomas Vaassen (31) wil met zijn onderneming Landmapp kleine boeren in staat stellen hun landgebruik te documenteren. "We maken het bijvoorbeeld beschikbaar voor een cacao-boer die hierdoor zijn land kan beschermen."

Merel Rumping (31) wil met Legbank mensen met een laag inkomen in staat stellen toch een prothese aan te schaffen. "Dertig miljoen mensen hebben slechte toegang tot prothese-voorzieningen."

Ik was om 4.00 uur klaarwakker en dacht: oh, oh.

Merel Rumping, Legbank

In een presentatie van een paar minuten mogen de twee aan Gates hun verhaal doen. "Ik was om 4.00 uur klaarwakker en dacht oh oh, over een paar uur sta ik mijn verhaal te pitchen", zegt Rumping.

Gates reageert enthousiast op de presentaties. "Het zijn beide fantastische ideeën. Niet alleen zit er nieuwe techniek in, ze hebben ook in de landen zelf gekeken wat het probleem precies is en of dit ook echt werkt."

Hij zegt geen investering toe, maar voor Rumping heeft Gates goed nieuws. "Ik probeer me te bedenken aan wie ik je kan voorstellen om dit idee naar het volgende niveau te brengen."

Miljoen euro

"Dat was wel cool", zegt Rumping enthousiast. "Ik hoop dat hij er ook daadwerkelijk op terugkomt. Hij heeft natuurlijk een groot netwerk met zijn positie in de wereld. Een duwtje in de rug van zo iemand kan nooit kwaad."

Die toezegging kreeg Vaassen niet, maar toch is ook hij tevreden. "Het is leuk om je verhaal te doen en het scherp te stellen", zegt hij . "Het was ook niet mijn verwachting dat hij me meteen een miljoen ging toezeggen. Dat zou te plat zijn om op die manier geld te vragen."

Inspireert

Allebei zijn ze onder de indruk van wat Gates doet voor de wereld. Vaassen: "Er zijn een hoop miljardairs die alleen maar rondvliegen in hun privéjet en niets nuttigs met hun geld doen. Gates is de eerste die gezegd heeft dat hij minimaal de helft van zijn vermogen gaat doneren. Hij inspireert anderen. Dat is echt tof."

Bill Gates interview

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl