NOS SchaatsenAangepast

Heideman gaat genieten van laatste 'Elfstedentocht'

Jan Maarten Heideman blikt vooruit op Alternatieve Elfstedentocht

Hij was er als enige van de huidige deelnemers in 1997 bij. Jan Maarten Heideman deed negentien jaar geleden mee aan de echte Elfstedentocht. Woensdag staat op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht op het programma. Voor Heideman de laatste, want hij stopt na dit seizoen.

Bij de Alternatieve Elfstedentocht wordt er niet gestempeld, er wordt niet gekluund, de tocht gaat niet langs elf steden en er staan geen kraampjes met koek en zopie. Heideman: "Het is niet te vergelijken. Het is wel een prachtige wedstrijd, maar de echte is wel wat anders. Dat was fantastisch om mee te maken. Ik dacht toen: laat de volgende maar komen. Helaas is die er nooit geweest."

De 42-jarige Heideman deed vaak mee aan de Alternatieve Elfstedentocht. Hij is de tel kwijtgeraakt. "Een stuk of 25 of zo. Ik heb 'm twee keer gewonnen. In Finland." Heideman won van alle marathonschaatsers de meeste wedstrijden. Het einde van zijn carrière nadert nu toch echt. "Ik ga ervan genieten."

Verslaggever Herbert Dijkstra ging met Heideman het ijs van de Weissensee op en blikt met hem vooruit op de wedstrijd van woensdag. De Alternatieve Elfstedentocht is vanaf 23.20 uur te zien in een extra uitzending op NPO 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl