Opslagplaats Cigeo in Bure, waar Frankrijk over een aantal jaren zijn hoogradioactief afval wil opslaan
NOS Nieuws

Dode door instorten tunnel in Frankrijk

In Noordoost-Frankrijk is bij werkzaamheden aan een toekomstige ondergrondse opslagplaats voor nucleair afval een dode gevallen. Een andere persoon raakte licht gewond toen een in aanbouw zijnde tunnel instortte, zo'n 500 meter onder de grond.

Het incident gebeurde in het dorp Bure, zo'n 120 kilometer van de Duitse grens. Daar willen de Fransen over enkele jaren hun hoogradioactief afval honderden meters onder de grond opslaan. Het project kost 25 miljard euro. De bedoeling is dat het atoomafval er duizenden jaren ligt.

Onderzoek

Het definitieve besluit over de miljardeninvestering is nog niet genomen, maar het bedrijf Andra is al jaren bezig met onderzoek om de grond en toekomstige installaties van de opslagplaats Cigeo te testen. Zo is er al een ondergronds onderzoekscentrum aangelegd.

Bij dat centrum waren werkzaamheden aan een ondergrondse gang bezig. Waarschijnlijk is de voorkant van de tunnel ingestort waardoor de technicus werd bedolven. Die zou daar bezig zijn geweest met het uitvoeren van tests, maar dat is niet helemaal duidelijk.

De gang en het onderzoekscentrum zijn geëvacueerd in afwachting van een onderzoek naar de stabiliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl