ANP

Uber is bezig met een proef waarbij chauffeurs van de taxidienst worden gevolgd via smartphone-data om zo rijgedrag te controleren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van GPS- en gyrometer-gegevens, een soort interne tol die alle bewegingen van het apparaat registreert.

Met deze gegevens is het mogelijk om bij te houden hoe hard een chauffeur rijdt. Als iemand vaak te hard rijdt, kan Uber adviseren om meer op te passen. Of als een chauffeur zijn telefoon op veel verschillende plekken heeft, kan dat betekenen dat er geen telefoonhouder in de auto zit en, zegt Uber , daar kunnen wij dan in voorzien.

Beide zaken kunnen leiden tot gevaarlijke situaties waar klanten over klagen.  

Ongelukken

Uber wijst daarnaast op het feit dat te snel rijden veel dodelijke ongelukken veroorzaakt. Het haalt daarbij cijfers aan van het Amerikaanse Ministerie van Transport uit 2012, waaruit blijkt dat bijna een op de drie incidenten fataal was. Daardoor vielen er alleen al in Amerika 10.000 doden. Daarnaast kwamen er ruim 3000 mensen om doordat automobilisten waren afgeleid, blijkt uit andere cijfers van hetzelfde ministerie.

Het blijft onduidelijk welke consequenties Uber verbindt aan slecht rijgedrag. Uber-chauffeurs zijn allemaal zelfstandig, waardoor het bedrijf minder te zeggen heeft. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel mogelijk voor het bedrijf om chauffeurs niet meer te laten rijden. In juni begint een rechtszaak in de VS over de vraag of Uber zijn chauffeurs wel als zelfstandigen mag behandelen.

STER reclame