681 miljoen dollar voor Maleisische premier was cadeau

AFP

De 681 miljoen dollar die de Maleisische premier Najib Razak op zijn rekening kon bijschrijven was een gift. Volgens de advocaat-generaal van Maleisië was het een cadeau van de koninklijke familie van Saudi-Arabië. Waarom die het geld naar de premier overmaakte, is niet opgehelderd. 

The Wall Street Journal schreef in juli afgelopen jaar dat Razak het geld uit een staatsfonds naar zijn eigen rekening had laten doorsluizen. De grootste transacties vonden plaats vlak voor de verkiezingen, in maart 2013. 

De regering sprak toen van "politieke sabotage" en verklaarde dat er geen sprake was van corruptie. Veel Maleisiërs dachten daar anders over. Er volgden verboden protesten waar het aftreden van Najib Razak werd geëist.       

Teruggestort

Volgens de advocaat-generaal is er dus geen sprake van fraude. Hij stelt zelfs dat Razak 620 miljoen dollar heeft teruggestort aan de Saudische koninklijke familie. Wat er met de andere 61 miljoen dollar is gebeurd, vertelt hij er niet bij. 

Razak zelf heeft eerder al verklaard dat het om een gift uit het Midden-Oosten ging. Ondertussen zette hij leden van zijn regering die kritisch waren over de betaling aan de kant. Ze werden vervangen door mensen die loyaal aan hem zijn. Een van de Maleisiërs die vervangen werden, is de advocaat-generaal.   

De oppositie reageert verbaasd op de uitlatingen over het Saudische cadeau. Volgens hen is het feit dat het om een persoonlijke gift ging, geen garantie dat er geen politieke motieven meespeelden. Ook vinden ze het bewijs erg mager. 

STER Reclame