Baard
NOS Nieuws

Baard eraf voor de baas? Ja hoor, zegt 80 procent van jongeren

Acht op de tien jongeren in Europa willen best hun hipsterbaard afscheren als de baas dat wil. Dat blijkt uit een enquête van uitzendbureau YoungCapital.

In totaal deden 5500 jongeren tussen de 17 en de 35 jaar mee aan het onderzoek, dat verspreid was over zeven verschillende landen.

Een van de vragen uit het onderzoek was: "Stel, je bent een man en je hebt een volle hipsterbaard. Als het bedrijf waar je solliciteert, je alleen zou aannemen als je je baard afscheert, zou je dat dan doen?"

Zo'n 78 procent van de respondenten antwoordde met 'ja'. Verder zouden zes op de tien op verzoek een piercing verwijderen, en een op de tien zelfs een tatoeage volledig laten weglaseren.

Flexibel

"Uit ons onderzoek blijkt dat Europese jongeren bijzonder flexibel zijn richting hun werkgever", concludeert Ineke Kooistra, directeur van YoungCapital dan ook.

Volgens woordvoerder Sonja Hartgring is het onderzoek vooral bedoeld om werkgevers op een ludieke manier te waarschuwen dat ze de strijd om jonge talentvolle werknemers gaan verliezen als ze te strenge eisen stellen.

Strenge eisen

"Er komt een periode, zeker met de vergrijzing, dat een grote groep werknemers afscheid zal nemen. En er zijn niet genoeg jongeren om dat gat te vullen." Daardoor is er al zes jaar geleden een 'war for talent' afgeroepen, aldus Hartgring. "Maar toen kwam de crisis, en werkgevers voelden niet meer de urgentie om eisen aan te passen."

De eisen die werkgevers aan hun jonge sollicitanten stellen, zijn daarom vaak nog veel te streng, zegt directeur Kooistra. "Denk aan perfect met de functie matchende diploma's, hoge cijferlijsten, een minimumaantal jaren werkervaring. En dat alles voor een starterssalaris."

Overigens is er niets bekend over werkgevers die daadwerkelijk eisen dat jongeren hun baard afscheren. "Daar krijgen we geen berichten over binnen", aldus Hartgring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl