ANP

Een primeur voor Schiphol vandaag. Rond 12.00 uur landen op de luchthaven twee F-16's van de Koninklijke Luchtmacht, om even later weer terug te keren naar de vliegbasis in Leeuwarden. Het gaat om een oefening waar met name procedures getest zullen worden.

Niet alleen voor Schiphol is het een speciale dag, ook vliegtuigspotters gaan massaal richting het vliegveld om de gevechtsvliegtuigen te fotograferen. "Ik heb honderden foto's van F-16's", zei vliegtuigspotter Gijs Dubbeldam in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar ik wil het bijzondere moment vastleggen dat ze op Schiphol landen."

"Wat het zo speciaal maakt, is de procedure tijdens het landen, taxiën en het stijgen", zei Dubbeldam. "In Leeuwarden doen piloten dat bij wijze van spreken met de ogen dicht, maar op Schiphol moeten ze op en top geconcentreerd zijn."

Polderbaan

Het is nog niet bekend op welke baan de F-16's zullen landen. De vliegtuigspotter gokt en hoopt dat ze aankomen op de Polderbaan. "De Zwanenburgbaan, die parallel aan de Polderbaan ligt, kan ik misschien nog net meepakken met de telelens van mijn camera. Mochten we op tijd via de scanner horen dat ze op een andere baan landen, dan wordt het een race tegen de klok."

Dubbeldam gaat alleen foto's maken, geen filmpjes. "Het is een kwestie van heel snel afdrukken. Dat gaat me goed af, want ik ben inmiddels vingervlug. En als ik de foto's heb, dan archiveer ik ze op de computer in het mapje 'Schiphol'."

Quick Reaction Alert

De F-16's die op Schiphol landen maken deel uit van de zogenoemde Quick Reaction Alert. De gevechtsvliegtuigen komen bijvoorbeeld in actie als er een onbekend toestel boven Nederland vliegt. 

Schiphol geldt als 'nooduitwijkhaven' voor militaire toestellen, als de thuisbasis bijvoorbeeld onbereikbaar is vanwege slechte weersomstandigheden. 

STER reclame