Verschillende antidepressiva
NOS Nieuws

Afbouwen antidepressiva doen patiënten straks zelf

Meer dan een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva en het is na een depressie voor velen lastig om van de pillen af te komen. Het luistert heel nauw en patiënten kunnen vervelende ontwenningsverschijnselen krijgen. Dankzij een nieuw hulpmiddel kunnen ze het straks makkelijker zelf doen.

"Het is heel goed om met medicijnen te stoppen", zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De meeste medicatie wordt voorgeschreven door huisartsen. "Bij een echte depressie is het soms nodig om medicijnen te nemen. We zijn al terughoudender geworden in onze richtlijnen om antidepressiva aan te raden, met name ook omdat we weten hoe moeilijk het is om ermee te stoppen."

'Dit is mijn leven. Ik wil dit niet ervaren'

In de huisartsenrichtlijn staat dat bij depressiviteit de afbouw van medicatie na zes maanden moet worden besproken. Onderzoeker Peter Groot slikte zelf antidepressiva en ontwikkelde een hulpmiddel om het afbouwen makkelijker te maken.

Met een zogenoemde taperingstrip kan de dagelijkse dosis heel geleidelijk worden verlaagd. Hierdoor kan de kans op onttrekkingsverschijnselen, die bij een snelle dosisverlaging kunnen optreden, tot een minimum worden teruggebracht.

De taperingstrip die Peter Groot heeft ontwikkeld

"We hebben een aantal varianten ontwikkeld, waardoor patiënten kunnen besluiten of ze in een maand willen afbouwen of in twee, drie of zelfs vier maanden", zegt Groot. "De meeste patiënten, zeker degenen die eerder geprobeerd hebben om van de pillen af te komen, zeggen allemaal dat ze dolblij zijn dat ze het langzaam kunnen doen."

Huisarts Rob Dijkstra bevestigt dat het vanwege de bijwerkingen niet slim is om in een keer te stoppen. "Het is verstandig om met je huisarts te bespreken op welke manier je afbouwt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl