Rob Wainwright, de directeur van Europol
NOS Nieuws

Europol waarschuwt voor grote aanslag IS

Islamitische Staat zal waarschijnlijk nog meer grote aanslagen willen plegen in Europa, waarschuwt Rob Wainwright, de directeur van Europol. Met name Frankrijk is een doelwit.

"Er is alle reden om aan te nemen dat IS, door IS geïnspireerde terroristen of andere religieus gemotiveerde terroristengroeperingen een aanslag ergens in Europa, maar in het bijzonder in Frankrijk, zullen plegen", zegt Wainwright "Deze dreiging komt boven op de dreiging van lone wolves, die niet is afgenomen."

Wainwright waarschuwde bij de opening van het Europese Contra Terrorisme Centrum, ECTC. Dit in Den Haag gevestigde centrum is een nieuwe afdeling binnen de Europese politiedienst Europol. Het gaat zich exclusief richten op terrorisme.

De aanslagen in Parijs op 13 november wijzen er volgens Wainwright op dat IS zich richt op aanslagen wereldwijd. Het doel van de aanslagen is zo veel mogelijk burgers te doden.

Er zijn meer dan 5000 inwoners van de Europese Unie naar Irak en Syrië gegaan om te vechten aan de zijde van IS. Volgens Wainwright zijn er velen geradicaliseerd teruggekomen naar Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl