Huilende vluchtelingenkinderen aan de grens tussen Griekenland en Macedonië op weg naar West-Europa
NOS Nieuws

'Situatie kindervluchtelingen rampzalig'

Europese kinderombudsmannen vinden dat er meer moet worden gedaan voor vluchtelingkinderen. De kinderen die met hun familie uit Afrika en het Midden-Oosten zijn gevlucht worden bedreigd door dood, ziekte, mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing door smokkelaars, uitbuiting en misbruik.

"We hebben helaas, en ik benadruk helaas, heel veel zaken gezien van baby’s die onderweg zijn overleden aan onderkoeling", zegt Marc Dullaert, de eerste kinderombudsman van Nederland. De 41 Europese kinderombudsmannen roepen de Europese leiders op om de veiligheid en het welzijn van de kindervluchtelingen de hoogste prioriteit te geven.

De ombudsmannen geven in hun eigen land een rapport aan de regering waarin zij de noodklok luiden. "Nu het zo duidelijk is in dit rapport wat er aan de hand is, kan men wat ons betreft niet langer het gezicht afwenden", stelt Dullaert.

Enorm aantal

In 2015 is het aantal kinderen dat naar Europa is gevlucht om hier bescherming te krijgen, fors toegenomen. Officieel werden er 337.000 kinderen geregistreerd als asielzoeker, maar waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. Volgens internationale vluchtelingenorganisaties is het percentage kinderen onder de vluchtelingen de laatste maanden dramatisch toegenomen.

Op het Europese vasteland lopen kinderen nog steeds gevaar, zegt Dullaert. "Dat komt nu voor het eerst naar buiten. Waar we ook achterkwamen, over de hele Griekse kust, is dat als mensen kletsnat aankomen ze nog bijna 70 kilometer moeten lopen voor ze opgevangen kunnen worden."

Speciale maatregelen

De kinderombudsmannen adviseren de Europese regeringsleiders om zo snel mogelijk extra maatregelen te nemen voor de opvang van kinderen. Dullaert: "Al deze Europese lidstaten hebben het kinderrechtenverdrag getekend. En zij zijn verantwoordelijk voor alle kinderen die zich binnen hun grenzen bevinden. Of ze nou wel of geen paspoort hebben."

Er moet direct extra geld komen voor de jongste vluchtelingen en het moet wettelijk worden geregeld dat de kinderen meteen worden opgevangen en meteen alle noodzakelijke hulp en bescherming krijgen, zo schrijven de ombudsmannen. Wat er nu gebeurt in Europa met de vluchtende kinderen is volgens hen volstrekt onacceptabel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl