Mike Boddé (rechts) met Thomas van Luyn
NOS Nieuws

Ervaringsdeskundige Mike Boddé: hou een depressie niet geheim

"Onmacht, wanhoop en zelfhaat." Gevoelens die enorm kunnen worden versterkt door schaamte voor depressiviteit. Een extra probleem, zegt cabaretier en schrijver Mike Boddé in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je de ziekte hebt en je moet het ook nog geheim houden, dan heb je twee problemen." Volgens hem is het belangrijk dat mensen erover leren te praten.

Boddé reageert daarmee op het nieuws dat 8 procent van de Nederlanders in 2013 of 2014 een depressie had. Dat komt neer op ruim 1 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Geen leuke dingen

Boddé timmerde met succes aan de weg als cabaretier toen hij in de jaren 90 werd getroffen door een ernstige depressie. Zeven jaar lang zat hij op een dood spoor. "Ik was mezelf volledig kwijt, want ik maakte geen muziek meer", zegt Boddé. "Ik zag mijn vrienden niet meer, ik woonde niet meer thuis, ik werkte niet meer. Ik deed eigenlijk alle dingen niet meer die ik daarvoor leuk had gevonden."

De cabaretier raakte zijn identiteit kwijt. "Totdat ik ineens de goede pil kreeg. Toen was het bingo. Die medicijnen slik ik al zeventien jaar en ik heb ook al zeventien jaar geen depressie meer."

Waarom zou je dan niet een pilletje slikken waar je gewoon vrolijk van wordt.

Cabaretier Mike Boddé

Het is volgens de 48-jarige Mike Boddé geen schande dat 8 procent van de Nederlanders antidepressiva krijgt voorgeschreven. "Maar het is wel heel veel", vindt hij. "Aan de andere kant: waarom zou je de bronnen uit de industrie niet gewoon benutten om je leven aangenamer te maken. Als je dat met een pilletje kan doen: aarzel niet." Hij vergelijkt het met medicijnen tegen hoofdpijn of een hoge bloeddruk. "Waarom zou je dan niet een pilletje slikken waar je gewoon vrolijk van wordt. Waardoor je in zekere mate weer optimistisch naar het leven kunt kijken."

Om het taboe op depressiviteit te doorbreken, wordt vanavond in Theater Amsterdam het eerste Depressiegala georganiseerd. Daar zijn onder meer Mike Boddé, zangeres Wende Snijders en cabaretier Javier Guzman te gast. Het doel van het gala is een depressie op een positieve manier onder de aandacht te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl