NOS Nieuws

Autodief wil auto's van vier tot acht jaar oud

Het afgelopen jaar is het aantal voertuigdiefstallen gedaald met 4,8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee kwam het totaal aantal gestolen voertuigen met 29.218 voor het eerst in jaren onder de 30.000 uit, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Een derde van het aantal gestolen voertuigen zijn personenauto's. De daling daar bedroeg 5,8 procent, waardoor het totaal uitkwam op 10.091. Vooral de daling van het aantal gestolen jonge auto's is groot; die bedroeg 14 procent. Dat komt voor een deel door betere alarmsystemen, waardoor auto's moeilijker ongemerkt geopend kunnen worden. De populaire merken zijn nog steeds VW Golf en Polo, Audi en BMW.

Volgens de stichting is het werkterrein van dieven verlegd naar auto's van vier tot acht jaar oud. In die categorie nam het aantal diefstallen met 16 procent toe. Dat komt volgens directeur Titus Visser doordat de handel in gestolen onderdelen steeds populairder wordt. Steeds meer auto's worden uit elkaar gehaald nadat ze zijn gestolen. Auto's ouder dan acht jaar zijn minder gewild dan in voorgaande jaren.

Meer motoren gestolen

Het aantal diefstallen van andere voertuigen is ook afgenomen. Er werden vorig jaar 20,5 procent minder lichte bedrijfswagens gestolen en 31 procent minder zware vrachtwagens dan in 2014. Het aantal verdwenen aanhangwagens, caravans en opleggers daalde met 21 procent.

Het aantal motordiefstallen is met vijf procent gestegen; bij brom- en snorfietsen bleef het aantal ongeveer gelijk.

Het aantal teruggevonden gestolen voertuigen daalde van 39,6 procent in 2014 naar 37,4 procent vorig jaar. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, de autobranche, de overheid en verzekeraars vergroten de inspanning om gestolen voertuigen terug te vinden. Er wordt onder meer geïnvesteerd in systemen om auto's beter te kunnen traceren en in betere opsporing.

Om het aantal diefstallen verder terug te dringen raadt de stichting automobilisten aan om bij de aanschaf van een auto goed te informeren naar het risico op diefstal en eventueel betere beveiligingsmaatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl