Feyenoorder Miquel Nelom (l) in duel met Markus Hendriksen (AZ)
NOS Voetbal

'Vleugelverdedigers laten Feyenoord in de steek'

Ontluisterend en beschamend. De 4-2 nederlaag van Feyenoord in Alkmaar tegen AZ doet pijn in de Rotterdamse harten. De derde verliespartij op rij en een volle Coolsingel is verder weg dan ooit. "De vleugelverdedigers lieten hun ploeg in de steek", weet data-analist Tijs Rokers.

De achterhoede van Feyenoord kreeg het na afloop zwaar te verduren. Sven van Beek werd na een uur verlost uit zijn lijden door coach Giovanni van Bronckhorst. Hij ging opzichtig in de fout bij twee tegengoals.

"Iedereen is kritisch op Van Beek", vertelt Rokers in NOS Langs de Lijn. "Hij speelde zeker niet goed, maar hij is de laatste man. Dat wil zeggen dat daarvoor al ploeggenoten in de fout zijn gegaan. Ik zie dat de fout meer ligt op de flanken."

Ontgoocheling bij verdediger Rick Karsdorp

De gelijkmaker van AZ kwam na een fout van rechtsback Rick Karsdorp, die de bal niet goed wegwerkte. Miquel Nelom kwam te laat met zijn sliding en Markus Henriksen kon gemakkelijk binnentikken.

"Er werd veel risico genomen in de passing door Feyenoord. Dat maakte het aantrekkelijk, maar er ging ook veel mis. Feyenoord leed vaak balverlies op een moment dat de backs uit positie waren. AZ kon er in de omschakeling pijlsnel uitkomen. Vooral de kant van linksback Miquel Nelom was daarin favoriet", aldus de data-analist. "AZ koos in meer dan 41 procent voor die kant. Alireza Jahanbakhsh en Joris van Overeem maakten daar maximaal gevaar en creëerde daar zes grote kansen."

Overtredingen en persoonlijke duels

De cijfers vertellen dat de Rotterdammers slap in het duel waren tegen AZ. Dat is onder meer te zien aan het aantal overtredingen. Feyenoord maakte er tien. In slechts drie wedstrijden dit seizoen maakten ze er minder. "Daarnaast gingen ze 95 duels aan en ook dat is niet veel voor ze. In slechts vier duels dit seizoen waren dat er minder."

Rokers: "Met Karim El Ahmadi terug in de ploeg had ik meer vuur en passie verwacht, maar dat was totaal niet te zien. Feyenoord speelde mat."

  • Pro Shots
    Karim El Ahmadi (r) probeert Alireza Jahanbakhsh van de bal af te krijgen

Het eerste kwartier leek er in Alkmaar niets aan de hand voor de ploeg van Van Bronckhorst. Feyenoord kwam zelfs op 0-1. Rokers: "Ze begonnen scherp en hadden in het begin veel balbezit. Er werd geduldig gezocht naar een kans. Ze bleven combineren, in plaats van voorzetten geven. Dat deden ze goed, want de effectiviteit van de voorzetten bij Feyenoord is erg laag. Maar toen ze op achterstand kwamen, vielen ze terug op hun oude tactiek."

De analist legt uit: "Voorafgaand aan het duel met AZ leverde Feyenoord tot nu toe 418 voorzetten af, 92 daarvan kwamen aan en slechts in zeven gevallen kwam er een doelpunt uit. Dus ze hebben wel heel veel voorzetten nodig om een goal te maken."

'Van Beek en Kongolo talenten of niet?'

Dat bleek ook in de verloren thuiswedstrijd tegen PSV van vorige week. "Karsdorp kwam daarin tot dertien voorzetten, waarvan er slechts één een medespeler bereikte. Ik zag hem ook nog vrije trappen en hoekschoppen nemen. Dus er werd gewacht totdat hij bij de bal was."

"Dan verwacht ik een echte specialist, die zorgt dat er iets gaat gebeuren. Vervolgens neemt Karsdorp 'm en komt hij bij de eerste de beste tegenstander. Nee, Feyenoord wordt geen kampioen dit jaar", aldus Rokers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl