Mark Post (links) en Peter Verstraate (rechts)
NOS Nieuws

Start-up wil binnen vijf jaar betaalbaar kweekvlees

Zo'n 10 tot 20 euro per kilo moet het in het begin gaan kosten: vlees gekweekt in een fabriek. De Nederlandse onderzoeker Mark Post richt deze maand samen met voedseldeskundige Peter Verstraate het bedrijf Mosa Meat op. Binnen vijf jaar wil het bedrijf kweekvlees op de markt brengen.

Post presenteerde 2,5 jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees in Londen. Het testpanel vond de burger redelijk smaken, al zat er nog geen vet in en was de prijs hoog. De ontwikkeling van de burger kostte meer dan een kwart miljoen euro.

"We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt", zegt Post.

Als de burger op de markt komt, kost die waarschijnlijk tien tot twintig euro per kilo. "Te duur natuurlijk voor hamburgervlees", zegt compagnon Peter Verstraate. "De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden."

Daarnaast proberen ze het kweekvlees beter te laten smaken door er nu ook vetweefsel aan toe te voegen. Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen, wordt de productie opgestart.

Naam

Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders en wordt er nagedacht over hoe het product in de markt te zetten.

Mark Post: "Als het aan mij ligt, noemen we het straks gewoon vlees. Want dat is het. Maar het kan zijn dat we het een andere naam moeten geven, omdat we een onderscheid moeten maken met vlees dat bijvoorbeeld van de koe komt." Ook moet het bedrijf met de voedsel- en warenautoriteit in gesprek om het vlees op de markt te mogen brengen.

Volgens Post is de tijd rijp voor kweekvlees. Door de huidige vleesproductie komen er veel broeikasgassen vrij die bijdragen aan de klimaatverandering. "De discussie is nu heel erg op gang. Het besef dat we niet zo door kunnen gaan, is steeds meer aanwezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl