NOS Schaatsen

Knegt kijkt terug op 'fluttoernooi' met 'toprelay'

Knegt: als je niet beter bent, dan ben je niet beter

Een "fluttoernooi". Sjinkie Knegt heeft er geen ander woord voor nadat hij zijn Europese titel niet wist te prolongeren in Sotsji. Toch gaat de regerend wereldkampioen niet met lege handen naar huis; hij veroverde EK-goud met de relayploeg, en daar is hij "superblij" mee.

"Het is al te lang geleden dat we Europees kampioen zijn geworden. Dit is waar we de laatste drie jaar op jagen. Dat we hem nu weer pakken, dat is mooi", aldus de Fries die in Sotsji als vierde eindigde in het individuele klassement.

Geen bloedvorm

Knegt reed in Sotsji niet pijnvrij in de rondte. Hij rommelde met zijn materiaal en had last van een knellende schoen, waardoor hij op technisch vlak niet optimaal kon presteren. "Het materiaal hielp niet mee, maar je moet ook de conclusie trekken: als je niet beter bent, dan ben je niet beter... Dat was dit weekend zo. Ik verkeer nu niet in de bloedvorm die ik tijdens het WK wel had", analyseert de Fries zijn toernooi na afloop.

Relayploeg "superblij" met EK-goud

Als je niet beter bent, dan ben je niet beter.

Sjinkie Knegt

Eigen domme schuld

Ondanks die ongemakken had Knegt na de eerste finaledag nog wel uitzicht op titelprolongatie. Maar nadat hij in de halve finale van de 1.000 meter ten val was gekomen, was die hoop ook vervlogen. De Rus Jelistratov pakte de titel, maar Knegt leek in de superfinale nog wel het zilver te kunnen veroveren. "Maar zo zeker was dat helemaal niet", zegt de Fries na afloop.

"Er reden drie man weg, en toen was dat hele zilver al weg. Dan rijd je 27 rondjes achter de feiten aan. Toen finishte ik ook nog een ronde te vroeg, dus dat is mijn eigen domme schuld. Maar eigenlijk maakt dat helemaal geen zak uit. Daar kan ik dan nog wel dagen bij stil gaan staan, maar dat heeft helemaal geen zin. Een half uurtje later moet je weer door met de relay. Toen is de knop om gegaan."

Toprelay

Samen met Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en nieuweling Dennis Visser nam Knegt vervolgens revanche na de olympische shorttrackfinale van 2014. Op het ijs in Sotsji greep de ploeg twee jaar geleden naast een medaille omdat Van der Wart in de eerste bocht al ten val kwam.

Wat voor gevoel houdt Knegt daardoor over aan dit EK shorttrack? "Het was gewoon een fluttoernooi. Ik heb een mooie 500 meter gereden. Maar wel een toprelay met z'n vijven. Dat is ook wat telt."

Knegt wordt vierde bij EK shorttrack

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl