Het Antonius Ziekenhuis in Sneek
NOS Nieuws

Baby's in ziekenhuis Sneek besmet met enterovirus

Zeven baby's in het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn besmet geraakt met het enterovirus. Twee van hen liggen op de intensive care. Voorlopig kunnen in het ziekenhuis geen kinderen meer terecht die acute zorg nodig hebben.

De baby's zijn in verschillende mate ziek geworden door het virus. Sommigen zijn nauwelijks ziek. Twee kindjes moesten naar de neonatale intensive care in het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar de besmetting met het enterovirus is vastgesteld.

Hygiëne

Voor de vijf besmette baby's die nog in Sneek liggen, zijn extra hygiënemaatregelen genomen. Ze liggen apart van de andere patiënten. Alleen hun ouders mogen op bezoek komen.

Ook moeten verpleegkundigen een overschort dragen en werken de verpleegkundigen alleen op de afdeling waar de kinderen met het enterovirus liggen. Het virus wordt vooral via lichamelijk contact overgedragen.

Pas geboren

Alle besmette baby's zijn pasgeboren; sommigen te vroeg. "Volwassenen worden van het enterovirus niet echt ziek. Omdat deze kinderen heel kwetsbaar zijn, houden we ze extra in de gaten," zegt een voorlichter van het ziekenhuis.

Hoe de besmetting is ontstaan, is niet duidelijk. Ziekteverschijnselen variëren van lichte huiduitslag met koorts, diarree en braken tot ernstige infecties.

Kinderen die acute zorg nodig hebben kunnen dus niet in Sneek terecht, maar moeten uitwijken naar ziekenhuizen in de omgeving. Geplande zorg gaat wel door. Hoe lang de opnamestop gaat duren, kan het ziekenhuis niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl