De prijzen aan de pomp gaan verder dalen, is de verwachting
NOS Nieuws

Hoe goedkoop kan benzine nog worden?

De olieprijs is de afgelopen tijd flink gedaald en de benzineprijs gaat ook steeds omlaag. Maar hoe ver kan de prijs aan de pomp eigenlijk zakken?

De prijs die je voor een liter benzine betaalt, is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Econoom Hans van Cleef van ABN Amro rekent het voor.

De onderdelen

Een groot deel van de rekening aan de pomp bestaat uit accijns. "De benzineaccijns is een vast bedrag van 78 cent per liter. Dat kan niet verder omlaag," aldus Van Cleef.

Daarnaast zijn er kosten voor het raffineren van de olie en het transport. En de pomphouder moet wat geld kunnen verdienen, dus die krijgt ook een deel. Dat is samen de marge. Van Cleef: "Daarin zit alles vanaf het productieproces, tot aan dat het bij de consument de tank in gaat. Dat zal gemiddeld niet lager dan zo'n 18,5 cent zijn. Anders wordt het voor bedrijven onrendabel."

"95 procent van de tankhouders koopt benzine in bij een oliemaatschappij", legt Tim Schoenmakers van Belangenvereniging Tankstations (Beta) uit. "Afhankelijk van je onderhandelingspositie krijg je daar een paar cent korting op. Wat je daarvan vervolgens doorberekent aan de klant is in principe variabel."

Maar wat pomphouders aan een liter benzine verdienen, blijft over het algemeen gelijk, denkt Paul de Waal van Bovag. "Dat is veel meer afhankelijk van de lokale markt dan van de olieprijs. Het gaat om centen."

Over al die verschillende bedragen moet verder nog btw betaald worden. Voor benzine is dat 17 procent.

En tot slot zijn er uiteraard nog de kosten voor de olie zelf. Die prijs kelderde de eerste weken van dit jaar tot historische laagte.

De bodemprijs

Stel dat de prijs van olie naar nul gaat. Dan blijven alleen de andere kosten over, waarover je vervolgens btw betaalt.

Opgeteld kom je dan uit op een minimale prijs van 1,13 euro per liter benzine. "Daaronder kom je denk ik nooit", aldus Van Cleef.

Voor diesel is eenzelfde rekensom te maken. Dan kom je volgens de econoom uit op een minimale literprijs van 78 cent.

"De vraag is of we dat ooit gaan halen", zegt Van Cleef. Het is niet waarschijnlijk dat de olieprijs naar nul gaat. Sterker nog: "We hebben net een herstel gezien van 12 procent in 24 uur tijd. Voor mijn gevoel is de prijs al te ver naar beneden doorgeschoten en zou in hij in de loop van het jaar juist verder moeten herstellen."

Het duurt ook altijd even voordat de consument iets aan de pomp merkt van een lagere olieprijs. Om hevige schommelingen te voorkomen, spreken oliebedrijven als Shell en BP voor langere periodes vaste afnameprijzen af voor ruwe olie. "Daardoor stijgt en daalt de benzineprijs minder snel dan de olieprijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl