Podemos-leider Iglesias sprak met de koning over een linkse coalitie
NOS Nieuws

Podemos wil samen met socialisten Spanje regeren

De leider van de Spaanse anti-bezuinigingspartij Podemos wil met de socialisten en een andere linkse partij een regeringscoalitie vormen. Dat heeft Podemos-voorman Pablo Iglesias gezegd tegen koning Felipe.

Spanje zit na de verkiezingen van december nog zonder regering. De regerende conservatieve PP verloor zijn meerderheid in het parlement, en het is de partijen sindsdien niet gelukt een levensvatbare coalitie te vormen. De socialisten, die na de PP als tweede uit de bus kwamen in de verkiezingsstrijd, willen niet samenwerken met de PP.

Impasse

Gezien de impasse spreekt de koning in zijn paleis opnieuw met de belangrijkste spelers om naar coalitiemogelijkheden te zoeken.

Iglesias, wiens partij als derde eindigde, heeft de koning gezegd dat Podemos in een veranderingsgezinde regering wil stappen, samen met de socialistische PSOE en de ex-communistische IU. Iglesias wil in die coalitie vice-premier worden.

De beoogde coalitie zou de geplande bezuinigingen op een laag pitje moeten zetten, en moeten erkennen dat Spanje een statenbond is met het naar onafhankelijkheid strevende Catalonië als een van de naties, vindt de Podemos-leider. Iglesias staat op dit punt lijnrecht tegen over PSOE-leider Sanchez die tegen de afscheiding van Catalonië is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl