Meer calcium, minder zwangerschapsvergiftiging
Vijf glazen melk, of het equivalent daarvan. Dat is de calciuminname die zwangere vrouwen vanaf twaalf weken dagelijks zouden moeten innemen, om het risico op zwangerschapsvergiftiging te verkleinen. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Maastricht.
De onderzoekers namen vragenlijsten af bij 2750 vrouwen om zo een beter beeld te krijgen van wat risicofactoren zijn bij het ontstaan van onder meer zwangerschapsvergiftiging.
Veranderde dieetgewoonten
"Het advies om één gram calcium per dag te nemen geldt eigenlijk voor iedereen, maar vaak komen we daar niet aan", zegt Liesbeth Scheepers, onderzoeker en als gynaecoloog verbonden aan het Maastricht UMC+. "We gingen ervan uit dat Nederlandse vrouwen genoeg zuivelproducten nuttigen, maar dieetgewoonten zijn over de afgelopen decennia veranderd en vijf glazen melk is best veel. Het percentage zwangere vrouwen dat te weinig calcium inneemt, blijkt veel hoger dan we dachten."
"Het advies is met name van belang vanaf het tweede trimester van de zwangerschap, omdat het ongeboren kind calcium via de placenta nodig heeft voor botopbouw. Hoe verder in de zwangerschap, hoe harder het kind groeit, dus hoe belangrijker de calciuminname", licht Scheepers verder toe.
Breed verspreiden
Bij zwangerschapsvergiftiging krijgt de zwangere last van een hoge bloeddruk. Dat kan op meerdere plekken in het lichaam tot orgaanschade leiden. Klachten zijn onder meer hoofdpijn, wazig zien en tintelingen in de vingers. Ook voor de baby kan zwangerschapsvergiftiging nadelige gevolgen hebben, via aantasting van de placenta.
Liesbeth Scheepers en haar collega's presenteren de resultaten van hun onderzoek vandaag op een congres voor verloskundigen en gynaecologen in Utrecht. "Calcium is een relatief eenvoudig middel om ernstige problemen in de zwangerschap te voorkomen. Die kennis moeten we breed verspreiden en benadrukken in richtlijnen."
Verschillen
Over het effect van calcium op de gezondheid zijn de afgelopen jaren uiteenlopende onderzoeksresultaten verschenen. Een van de taken van de Gezondheidsraad is om te komen tot voedingsnormen en die ook te actualiseren. "De ontwikkelingen op onderzoeksgebied worden uiteraard goed gevolgd", zegt een woordvoerder. "Als daar reden voor is, zal een normadvies worden aangepast."
De totstandkoming van de adviesnorm voor calcium stamt uit het jaar 2000.