NOS Nieuws

Somalië: tientallen doden bij aanslag al-Shabaab

Aanslag op restaurant in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn gisteravond zeker twintig doden gevallen bij een terreuraanslag op een luxueus restaurant aan de kust. Nadat een van de aanslagplegers een auto vol explosieven tot ontploffing had gebracht voor het restaurant, renden vier of vijf zwaar gewapende terroristen vanaf het strand al schietend het terras van het drukbezochte restaurant op.

Vervolgens namen ze de bezoekers binnen in gijzeling. Vanochtend vroeg hebben veiligheidstroepen een einde gemaakt aan de gijzelactie. De aanslag is opgeëist door de extremistische al-Shabaab-militie die tot 2011 een groot deel van Somalië in handen had.

Donker

Het restaurant aan het strand wordt vooral bezocht door hoge ambtenaren, regeringsvertegenwoordigers en zakenlieden. Omdat de stroom uitviel toen de aanvallers binnen waren, verliep de bevrijdingsoperatie door Somalische veiligheidstroepen moeizaam. De toedracht is niet helemaal duidelijk, maar volgens ooggetuigen vlogen de kogels in het restaurant in het rond.

Militairen doorzochten het restaurant, waar ook een huwelijksfeest werd gevierd, zaal voor zaal. De hele nacht was er onduidelijkheid over het aantal slachtoffers van de aanslag.

Afrikaanse Unie

Al-Shabaab voert al jarenlang bloedige aanslagen uit in Somalië en de buurlanden. Vorige week waren Keniaanse vredeshandhavers het doelwit. Bij die aanslag, op een basis van de Afrikaanse Unie in het zuiden van het Somalië, zijn volgens de extremisten honderd Kenianen gedood.

Ook zouden ze een grote voorraad wapens en verschillende militaire voertuigen hebben meegenomen. Het lijkt steeds waarschijnlijker dat Islamitische Staat inmiddels samenwerkt met al-Shabaab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl