Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab ANP

Schildklierpil via U-bocht te krijgen

time icon

Nederlandse apothekers kunnen de schildklierpil Thyrax via een U-bocht toch bestellen. De apothekers zijn deze week via een mailing door importeur Orly op de hoogte gebracht. Het middel, Thyrax Duotab, wordt daarin aangeboden voor een prijs die zes keer zo hoog is als de prijs van het Nederlandse middel, dat nog maar mondjesmaat geleverd wordt.

Orly importeert het middel uit Portugal. 

Voorraad

Volgens de KNMP, de branche-organisatie van apothekers, is de 'Portugese' schildklierpil, die gelijk is aan de Nederlandse, vanaf 29 januari te leveren. 

De organisatie benadrukt dat de voorraad die Orly uit Portugal kan krijgen, niet toereikend zal zijn om alle patiënten in Nederland te helpen. "Dus mensen zullen uiteindelijk toch moeten overstappen op een vergelijkbaar middel", aldus een woordvoerder.

Lapmiddel

Apothekers hebben de afgelopen dagen al patiënten aan de balie gehad met vragen over de geïmporteerde pil. Een van hen, apotheker Jaap Dik uit Vianen, vindt dat Orly misbruik maakt van de schaarste: "Patiënten zullen het zelf moeten gaan betalen, omdat de zorgverzekeraar alleen de Nederlandse prijs vergoedt". De extra kosten zijn ongeveer 10 euro per maand. 

Dik weet nog niet of hij de geïmporteerde pil gaat bestellen: "Voor een aantal medicijnen heb ik nog wat voorraad, maar dat begint heel erg krap te worden. Tegen de tijd dat die voorraad op is, moeten we beslissen wat te doen."

De importeur was vandaag aan het eind van de middag niet bereikbaar voor commentaar. 

Bijwerkingen

De opschudding rondom Thyrax ontstond toen vorige week bleek dat de fabrikant het schildkliermedicijn vanaf februari niet meer kan leveren doordat de nieuwe productielocatie in Duitsland nog niet gereed is. 

Patiënten moeten overstappen op een vergelijkbare pil, maar vrezen de bijwerkingen omdat daar andere hulpstoffen in zitten en sommige schildklierpatiënten daar erg gevoelig voor zijn.

STER Reclame