NOS Nieuws

Gehandicapten reageren verheugd op nieuw Haags compromis

"Na vandaag is Nederland geen ontwikkelingsland meer, maar een land dat weer meedoet met de westerse wereld", zegt een actievoerder in de Tweede Kamer. Hij maakt zich hard voor het meer toegankelijk maken van gebouwen en bedrijven voor mensen met een handicap. Vandaag stemde de Tweede Kamer voor zo'n verplichting.

De Kamer kwam tot een compromis: vanaf 2017 kunnen gehandicapten in principe overal naar binnen. Een drempel waardoor iemand in een rolstoel een gebouw niet kan betreden moet dan verleden tijd zijn. Maar de Tweede Kamer wil niet dat bedrijven onredelijk hoge kosten moeten maken. Ze worden alleen verplicht eenvoudige maatregelen te nemen.

'Acht van de tien keer kunnen we een gebouw niet in'

Maar zelfs een simpele plank om een drempel te kunnen overbruggen hebben veel bedrijven nog niet. "Acht van de tien keer kunnen we er niet in", zegt een vrouw in een rolstoel. "Ik ben zelfs verbaasd als we ergens wel naar binnen kunnen. Geraakt zelfs. En die reactie zou niet meer moeten."

De nieuwe regeling maakt veel meer plekken toegankelijk.

Gehandicaptenorganisatie BOSK

Veel belangenorganisaties zien het compromis als een doorbraak. "Wij zijn heel erg blij!", zegt een woordvoerder van de beweging Wij staan op!, die opkomt voor de belangen van mensen met een beperking. "Het is een verrijking van het leven, de samenleving wordt veel toegankelijker." Volgens Wij staan op! worden mensen straks minder buitengesloten.

Ook de organisatie BOSK staat achter de nieuwe plannen. "In onze achterban zitten onder meer mensen in een elektrische rolstoel. De nieuwe regeling maakt veel meer plekken toegankelijk", zegt een woordvoerder. "Ik ben positief ingesteld, maar gemeentes, beleidsmedewerkers en architecten moeten wel allemaal om. Gehandicapten moeten duidelijk maken dat toegankelijkheid belangrijk is."

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn voorstander en hebben vorig jaar al aangegeven te willen meewerken aan de uitvoering hiervan.

MKB-Nederland en VNO-NCW

Volgens de ouderenorganisatie ANBO dwingen de nieuwe regels de overheid tot het verbeteren van toegankelijkheid op heel veel plekken.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland staan achter het vandaag gesloten compromis. De organisaties benadrukken dat ze al eerder hebben aangegeven te willen meewerken aan het toegankelijker maken van bedrijven.

Toch is er nog veel werk te doen; de plannen moeten nog concreet worden uitgewerkt en door Eerste Kamer worden geloodst. Maar vandaag overheerst bij veel organisaties de opluchting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl