NOS Nieuws

Kosten hersteloperaties PIP-implantaten niet voor ziekenhuizen

Zorgverzekeraars moeten hersteloperaties voor patiënten met PIP-borstimplantaten zelf betalen. Ze kunnen de kosten niet afschuiven op ziekenhuizen, heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een rechtszaak die door 21 zorgverzekeraars tegen 27 ziekenhuizen was aangespannen.

De verzekeraars stelden de ziekenhuizen aansprakelijk voor hersteloperaties bij vrouwen die borstimplantaten van het Franse merk PIP hadden gekregen. In de periode 2008-2010 vulde dat bedrijf zijn implantaten met een industriële gel. Omdat ze daardoor sneller scheuren en lekken, moesten ze worden vervangen. Deze implantaten zijn in Nederland bij meer dan 1400 vrouwen ingebracht.

3000 euro

De hersteloperaties kosten 3000 euro per stuk. De verzekeraars schoten dat voor. Bij het Franse bedrijf is niets meer te halen, omdat het na het bekend worden van het schandaal failliet is gegaan. De verzekeraars probeerden daarom de ziekenhuizen aansprakelijk te stellen, omdat zij de implantaten hadden geplaatst.

De rechtbank vindt dat niet redelijk. De implantaten droegen het Europese CE-keurmerk. Ziekenhuizen mochten er daarom van uitgaan dat de kwaliteit goed was. Daarnaast vindt de rechtbank het voor de hand liggen dat zorgverzekeraars voor de schade opdraaien, omdat zorgverzekeringen bedoeld zijn om zorgrisico's af te dekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl