Gerard van de Veen is blij dat hij weer gewoon zijn werk kan doen.
NOS Sport

Atletenmanager Van de Veen weer welkom in Kenia

De Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen is weer in genade genomen door de atletiekbond van Kenia. Vorig jaar werd de Nederlander nog voor zes maanden geschorst vanwege een onderzoek naar mogelijk dopinggebruik door zijn atleten.

De kou is nu uit de lucht, zegt Van de Veen. "Voor mijn licentie werd verlengd heb ik een goed gesprek gehad met de voorzitter van de Keniaanse bond. Daarin heeft hij toegegeven dat er fouten zijn gemaakt door de bond. We hebben afspraken gemaakt hoe we in het vervolg met elkaar om zullen gaan."

Volgens Van de Veen is gebleken dat niet mogelijke betrokkenheid bij dopinggebruik de reden was voor zijn schorsing, maar twee beroepszaken die enkele van zijn atleten hadden ingesteld tegen de Keniaanse atletiekbond. Volarasports, het managementbureau van Van de Veen, vertegenwoordigt onder anderen wereldrecordhouder Dennis Kimetto en oud-wereldrecordhouder Wilson Kipsang.

Beschuldigd worden van aanzetten tot dopinggebruik is het ergste wat mij is overkomen.

Gerard van de Veen

Kipsang kwam eind 2014 in het nieuws omdat hij een dopingcontrole had gemist. Hoewel de internationale reglementen zeggen dat pas na een derde gemiste test een sanctie volgt, besloot de Keniaanse bond al na de eerste gemiste test naar buiten te treden. Kipsang voelde zich daardoor in zijn goede naam aangetast en begon een beroepszaak. Die zaak heeft hij gewonnen.

Volgens Van de Veen was die zaak mede de oorzaak van zijn schorsing. "De bond was gepikeerd over de gang van zaken. Ik ben blij dat de verhalen over doping nu de wereld uit zijn. Beschuldigd worden van aanzetten tot dopinggebruik is het ergste wat mij is overkomen tijdens mijn werk als atletenmanager."

Geschonden imago

Inmiddels heeft Van de Veen gesprekken gevoerd met de Keniaanse atletiekbond, waar de omstreden oud-voorzitter Isaiah Kiplagat heeft plaatsgemaakt voor Jackson Tuwei, een oud-legergeneraal. Tuwei heeft benadrukt dat de bond het geschonden imago van de atletiek - de voorbije jaren werden 40 Keniaanse atleten geschorst wegens dopinggebruik - wil herstellen.

Volgens Van de Veen gaat het langzaam de goede kant op in Kenia. De atletenmanager uit Voorthuizen vindt wel dat er haast moet worden gemaakt met volwaardige dopingcontroles in het land: "Wij geven veel voorlichting aan onze atleten. Meer kun je niet doen als manager."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl