Vluchtelingen in Macedonië
NOS Nieuws

'Macedonië verplicht vluchtelingen doelland te kiezen'

Macedonië laat alleen nog vluchtelingen binnen die afkomstig zijn uit oorlogslanden en als eindbestemming Duitsland of Oostenrijk opgeven. Asielzoekers die dat weigeren of andere landen als doel opgeven, worden niet toegelaten. Dat meldt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Ook volgens vluchtelingenorganisatie Are You Serious? worden asielzoekers verplicht om papieren te ondertekenen waarop staat waar ze vandaan komen en waar ze heen willen. Alleen vluchtelingen uit Syrië, Irak of Afghanistan maken kans om toegelaten te worden in Macedonië.

Gisteren sloot Macedonië de grens met Griekenland. Vandaag is deze weer geopend, maar volgens verschillende organisaties dus alleen voor vluchtelingen die aan de gestelde voorwaarden voldoen.

Niet bevestigd

Het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken kan het bericht over de voorwaarden voor asielzoekers niet bevestigen, zegt correspondent Marcel van der Steen, die met een woordvoerder sprak.

Iedere dag komen nog steeds zo'n 2000 vluchtelingen aan bij de grens tussen Griekenland en Macedonië. De meesten van hen zijn afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan. In heel 2015 kwamen ruim 850.000 vluchtelingen aan in Griekenland. Via onder meer Macedonië, Servië en Hongarije proberen zij door te reizen naar West-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl