Kopers krijgen een hypotheekadvies
NOS Nieuws

Meer mensen sluiten hypotheek over

Steeds meer huiseigenaren sluiten hun hypotheek over, hoewel geldverstrekkers daar vaak een boete voor rekenen. De lage rente maakt het voor veel mensen aantrekkelijk die boete te accepteren en te kiezen voor een andere aanbieder. In het laatste kwartaal van 2015 deden 63 procent meer mensen dit dan in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014, blijkt uit onderzoek van adviesketen De Hypotheker.

“Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun huidige geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is”, vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Concurrentie

Om hoeveel oversluiters het precies gaat is niet duidelijk. ''Tussen de 1000 en 2000 contracten in het vierde kwartaal'', is het enige dat Cats erover kan zeggen. Meer informatie is volgens bedrijf te concurrentiegevoelig.

De rente staat nu rond de twee procent. Voor de financiële crisis, in 2008, was dat vaak nog 5 procent. Maar er zijn meer factoren die scherpe tarieven veroorzaken. Ook de komst van nieuwe hypotheekaanbieders leidt tot meer concurrentie. Cats: "Consumenten hebben nu meer keuze.”

Eindejaarspiek

Vanaf 1 januari kunnen huizenkopers nog maar 102 in plaats van 103 procent van de koopsom lenen. Vorig jaar ging het maximaal te lenen bedrag ook al omlaag, daarom werden toen in het laatste kwartaal relatief veel nieuwe hypotheken afgesloten.

De eindejaarspiek is dit jaar uitgebleven. Het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning steeg in het laatste kwartaal van 2015 maar licht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl