De AEX op Beursplein 5 in Amsterdam
NOS Nieuws

AEX daalt fors en sluit onder de 400 punten

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, is gesloten onder de 400 punten.

De AEX sloot met een fors dagverlies van 2,9 procent op 395,7 punten. Sinds oktober 2014 heeft de index niet meer zo laag gestaan.

De AEX is een beursjaar nog nooit zo slecht begonnen. De Amsterdamse beurs sloot 2015 af op een stand van 441 punten. Sindsdien zijn de koersen dus ruim 10 procent gedaald.

Zwaargewicht

Ook de andere grote Europese beurzen sloten met forse verliezen: Frankfurt -3,1 procent, Parijs -3,5 procent en Londen -3,6 procent. In Azië sloten eerder vandaag de Japanse beurs en Hongkong bijna vier procent lager. Wall Street staat zo'n 2,5 procent in de min.

Er zijn zorgen over de wereldeconomie, vooral door de vertraging van de economische groei in China. De vraag naar grondstoffen en energie neemt daardoor af en de olieprijs blijft maar dalen. Een vat Brent-olie kost nu zo'n 27 dollar. In de zomer van 2014 was dat nog vier keer zoveel.

Shell, een zwaargewicht in de AEX-index, heeft veel last van de lage olieprijs. De oliemaatschappij maakte vandaag bekend dat de winst door de lage olieprijs fors gedaald is. Het aandeel Shell sloot met een verlies van maar liefst 7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl