Een boorplatform van Shell bij de Filipijnen
NOS Nieuws

Shell ziet winst verdampen door lage olieprijs

De lage olieprijzen hakken er bij olie- en gasreus Shell hard in. De nettowinst komt uit op ergens tussen de 1,6 en 2 miljard dollar. In 2014 was dat nog ruim 15 miljard dollar.

Shell publiceerde vandaag vroegtijdig de voorlopige en nog niet door accountants gecontroleerde jaarcijfers. Dat gebeurt met het oog op de bijzondere aandeelhoudersvergaderingen van volgende week waar de overname van het Britse gasbedrijf BG voor 50 miljard euro op de agenda staat.

De olieprijs staat op het laagste niveau in twaalf jaar. Ruwe Brent-olie kost nu 28 dollar voor een vat van 159 liter. De koers van het aandeel Shell is de voorbije zes maanden met 35 procent gedaald.

Shell is door de gedaalde aandelenkoers op dit moment niet langer het grootste beursbedrijf van de AEX. De beurswaarde, koers maal het aantal uitstaande aandelen, bedraagt nu 115,1 miljard euro. Unilever is inmiddels 115,3 miljard euro waard.

Afslanken

Shell zet rigoureuze en ingrijpende stappen om de lage olieprijzen het hoofd te bieden. Vorig jaar is naar schatting voor 29 miljard dollar geïnvesteerd, zo'n 8 miljard dollar minder dan in 2014.

Voor dit jaar verwacht Shell, samen met de overgenomen gasproducent BG, voor 33 miljard dollar te investeren, en dat is bijna de helft minder dan in het topjaar 2013.

Shell slankt ook af. De voorbije twee jaar is voor meer dan 20 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen verkocht, zo'n 5 miljard meer dan Shell zich had voorgenomen. Voor de komende drie jaar wil het bedrijf voor 30 miljard dollar afstoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl