De FIOD doet een inval
NOS Nieuws

Tien aanhoudingen in grootschalige bitcoinszaak

De fiscale recherche heeft tien mensen aangehouden en vijftien adressen doorzocht in het kader van een groot internationaal bitcoins-onderzoek. Alle gearresteerden worden verdacht van witwassen.

De medewerkers van de FIOD (fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) deden huiszoekingen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Ze legden beslag op dure auto's, contant geld en bankrekeningen.

Met behulp van rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko werden ook andere goederen waaronder bitcoins in beslag genomen.

Via de banken komt de Fiod de bitcoins-wiswassers op het spoor.

De verdachten zouden in illegale goederen en diensten gehandeld hebben op het zogeheten dark web, een deel van het internet dat alleen toegankelijk is met speciale software. Dat web wordt gebruikt door onder anderen journalisten en klokkenluiders, maar ook door criminelen. Die gebruiken verborgen sites bijvoorbeeld als handelsplaats. Bij die handel wordt vaak betaald met virtueel geld, ofwel bitcoins.

Andere verdachten, de bitcoin-cashers, zouden de bitcoins tegen betaling hebben omgewisseld in contant geld. De FIOD kwam de zaak op het spoor, nadat banken melding hadden gemaakt van grote geldbedragen die contant werden opgenomen.

De bitcoin-cashers zijn de hoofdverdachten in dit onderzoek. Het Openbaar Ministerie schat dat er in deze zaak tussen de vijftien en twintig miljoen euro is witgewassen.

Xtc

Bij de huiszoekingen zijn ook grondstoffen voor de productie van xtc gevonden, die mogelijk wijzen op een verband met xtc-handel.

Het Openbaar Ministerie en de FIOD zetten hun onderzoek voort en delen hun bevindingen met de Autoriteit Financiële Markten (de financiële waakhond) en met de bankwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl