NOS Nieuws

Oekraïens dreigement tegen Nederland zou vervalsing zijn

De Nederlandse en Oekraïense overheid zijn bezorgd over een filmpje uit Oekraïne dat op internet is verschenen. In dat filmpje bedreigen mannen met bivakmutsen en kalasjnikovs de Nederlanders. Als die niet snel instemmen met het Associatieverdrag met Oekraïne, dan zullen ze volgens het filmpje te maken krijgen met geweld.

Volgens de Oekraïense autoriteiten is het filmpje nep. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov vandaag gezegd tijdens een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur in Kiev, Kees Klompenhouwer.

De Nederlandse ambassadeur (rechts) spreekt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken

Opvallend is de snelle reactie van de Oekraïense autoriteiten. Ze zijn duidelijk bang dat het Nederlandse referendum van 6 april over het Associatieverdrag negatief wordt beïnvloed. Dit soort berichten gaat al snel op internet een eigen leven leiden, en dat wil Oekraïne kennelijk meteen de kop in drukken.

Het filmpje verscheen gisteren op internet. De mannen doen zich voor als leden van het nationalistische, pro-Oekraïense vrijwilligersbataljon Azov. Als Nederland het Associatieverdrag met Oekraïne niet steunt, dan komen ze in actie, zeggen ze.

“We weten jullie te vinden, in de bioscoop, in jullie slaapkamer, in het openbaar vervoer. Onze mensen zitten in Nederland. Ze zijn bereid om elk bevel op te volgen.“

Aan het eind van het filmpje roepen ze 'Leve Oekraïne! Dood aan de vijand!', en steken ze de Nederlandse vlag in brand.

'Nederlanders, jullie moeten niet tegen Oekraïne ingaan. Dan zal het slecht met jullie aflopen'

Andrej Diatsjenko, plaatsvervangend commandant van het echte Azov-bataljon, heeft inmiddels op de Azov-website en in een videofilmpje verklaard dat het om een provocatie gaat. De mannen dragen niet het Azov-uniform en ook het Azov-embleem ontbreekt. Maar hij vindt vooral hun wapens lachwekkend. Die zijn volgens hem nep.

De Oekraïense cyberpolitie heeft een onderzoek ingesteld naar het filmpje. Voorlopige resultaten wijzen uit dat het via een onlangs aangemaakt internetadres uit Rusland op internet is gezet.

'Het filmpje is een pathetische provocatie en een slechte vervalsing'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl