ANP

Een inloopdag donderdag over de komst van asielzoekers naar de gemeente Ede gaat niet door. Burgemeester Van der Knaap heeft dat besloten na overleg met de politie.

De gemeenteraad wil de asielzoekers opvangen op zes kleine locaties in de gemeente Ede. Die locaties werden onlangs aangewezen. Inwoners zouden donderdag de kans krijgen om vragen te stellen.

Volgens de gemeente zijn er signalen dat bewoners de inloopdag willen aangrijpen om massaal te protesteren tegen de komst van de asielzoekers. Ook zijn er demonstraties aangekondigd door voor- en tegenstanders.

'Het was me het risico niet waard'

Burgemeester Van der Knaap is bang dat de situatie uit de hand loopt. "Ik wil niet dat de bijeenkomst ontaardt op een manier die we op andere plaatsen in Nederland hebben gezien. Ik wil de veiligheid van de inwoners en openbare orde niet in gevaar brengen", zegt Van der Knaap op de website van de gemeente.

De gemeente gaat nu op zoek naar een andere manier om met de bewoners in gesprek te komen. Die kunnen in elk geval telefonisch en via e-mail vragen stellen, laat de gemeente weten op de website.

Vluchtelingen op de schaatsbaan in Ede ANP

Zwemuitje

Vorige maand was er in Ede al veel te doen rond een zwemuitje voor vluchtelingen in die gemeente. Het COA blies het uitje af, vermoedelijk omdat er dreigementen waren binnengekomen. Het ging om een initiatief van het zwembadpersoneel dat de asielzoekers wilde laten zwemmen op een dag dat het zwembad eigenlijk dicht zou zijn. 

Burgemeester Van der Knaap was zeer ontstemd over het besluit van het COA. Als alternatief mochten asielzoekers gratis op schaatsles. Enkele dagen later werd bekend gemaakt dat zij alsnog welkom zijn in zwembad De Peppel, maar dan in kleine groepjes en tijdens de gewone openingstijden.

STER reclame