De vakbond vermoedt dat er een reorganisatie wordt aangekondigd ANP
NOS Nieuws Economie

CNV vreest reorganisatie bij Xenos

Vakbond CNV maakt zich zorgen over winkelketen Xenos. Het personeel van dat bedrijf krijgt morgenavond een mededeling van de filiaalmanagers. Van wat voor aard die mededeling is, wil de woordvoerster van Blokker Holding, het moederbedrijf van Xenos, niet zeggen. 

"De medewerkers worden na sluitingstijd ingelicht. Tot die tijd kan ik er niets over zeggen, ons personeel gaat immers voor." Ze benadrukt dat het niet om een faillissement gaat.  

Xenos is onderdeel van Blokker Holding. Volgens de woordvoerster gaat de mededeling alleen personeel van Xenos aan en niet van andere onderdelen van Blokker, zoals Bart Smit en Intertoys.

Reorganisatie

Bij vakbond CNV Vakmensen staat de telefoon roodgloeiend. "Ik krijg veel belletjes van medewerkers. Ze maken zich grote zorgen en gaan nu een onrustige dag en nacht tegemoet", vertel Martijn den Heijer van CNV Vakmensen. 

Den Heijer verwacht dat er bij Xenos een reorganisatie aankomt. Vorig jaar schrapte Blokker 400 banen. "Het zal me niets verbazen als ook Xenos er nu aan moet geloven, het bedrijf moet concurreren met de Action en zal ook wat tikken hebben gehad van de crisis."

Vorig jaar sprak vakbond FNV al het vermoeden uit van een 'stille' reorganisatie bij Blokker. Het bedrijf zou op een onwettige manier hebben geprobeerd vaste medewerkers te ontslaan. FNV zegt nu niet te weten wat er aan de hand is. "Wij zijn hierover niet vooraf geïnformeerd", zegt een woordvoerder van de vakbond.

Blokker Holding

Blokker Holding zit al een tijdje in zwaar weer. Het bedrijf boekte in 2014 een verlies van 1,1 procent. Dat kwam vooral doordat klanten minder geld uitgaven aan huishoudelijke spullen. Daarvan daalde de omzet met bijna 3 procent. Ook de omzet van Xenos daalde licht. 

Bij Xenos werken ongeveer 3500 mensen, verdeeld over 250 winkels in Nederland en Duitsland. 

STER reclame