"Ontwaken in Heerenveen, om 08.30 uur", zegt Marcel bij deze foto
NOS Nieuws

In beeld: de hemel in vuur en vlam

De morgenstond had vanochtend zichtbaar goud in de mond. Wie vroeg op stap was, kon genieten van een prachtige zonsopkomst. Via NOS Ooggetuige kwamen veel foto's binnen van het ochtendgloren.

Op sommige foto's lijkt de hemel in vuur en vlam te staan; de donkere kleuren van de nacht, vermengd met de overweldigende gele en oranje 'vlammen' van de opkomende zon. "Niet heel bijzonder", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Maar de weersomstandigheden waren wel perfect voor dit soort plaatjes."

"Een klein beetje ijs op de aanlegsteigers bij het Monument op de Afsluitdijk, met een prachtige zonsopkomst", zegt Anna Zuidema

Volgens Kuipers Munneke zorgen vooral de wolken voor het mooie effect. "De zon schijnt namelijk naar boven als hij opkomt. Dat licht wordt tegen de wolken gereflecteerd, waardoor de wolken ook rood kleuren. Daardoor lijkt de hemel in brand te staan."

Wetenschappelijk verklaard

"De rode kleur van het zonlicht is het effect van zogenoemde Rayleigh-verstrooiing; als de zon hoog aan de hemel staat wordt het blauwe zonlicht het sterkst verstrooid en uit de kleur van de zon weggehaald. Daardoor is de hemel blauw en heeft de zon juist een warme, gele kleur. Bij zonsopkomst staat de zon laag en wordt ook het groene en gele licht verstrooid, wat het zonlicht oranje of rood kleurt."

Zonsopkomst bij het Polderhoofdkanaal in Friesland
Zonsopkomst om 08.28 uur, nabij Surinameplein in Amsterdam-West
Winter in Warffum, om 09.45 uur
NOS-collega Martine van Oostrum ging vandaag "genietend op de fiets naar het werk"
Zonsopkomst in Uithuizen
Wouter Wijbrands geniet in Heerenveen van de mooie zonsopkomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl