Volvo Ocean Race
NOS Sport

Nieuwe Nederlandse boot moet Ocean Race winnen

Een Nederlandse boot die meedoet om de prijzen in de Volvo Ocean Race. Dat is de droom van de Nederlander Tom Touber, die de afgelopen jaren de racedirecteur was van de grootste zeilrace om de wereld. Een realistische droom. En als die boot er komt, dan is er maar één schipper mogelijk: "Simeon Tienpont."

Touber zegde na 3,5 jaar zijn baan als racedirecteur op om die droom na te jagen. "En dan niet met de boot van Team Brunel die we nu nog hebben varen. Als we mee willen doen om de prijzen hebben we een nieuwe boot nodig." Daar is natuurlijk geld voor nodig. "Er waren al drie goede Nederlandse initiatieven, nu moeten we de krachten bundelen. Het mooiste zou zijn om in de zomer alles rond te hebben, dan kan de boot gebouwd worden", aldus Touber. "De oude boot kunnen we dan hopelijk doorverkopen aan een ander team."

ANP
Tom Touber geeft Koning Willem Alexander een rondleiding bij de Volvo Ocean Race in Scheveningen

Draagvlak voor het zeilen is er genoeg in Nederland. Touber: "Het probleem is alleen dat de race pas in 2017 is. Dat lijkt nog zo ver weg. Het is een kwestie van het eerste schaap over de dam, zoals Brunel dat al een paar keer heeft gedaan."

Tienpont in America's Cup

De ervaren zeiler Tienpont is voor Touber de gedroomde schipper van de nieuwe boot. "Er zit zo'n groot gat tussen hem en de rest van de Nederlandse zeilers." Zelf heeft Tienpont er ook wel oren naar. "Een Nederlandse schipper die de Volvo Ocean Race wint, daar kun je mij 's nachts wel voor wakker maken, ja."

EPA
Simeon Tienpont won in 2013 voor de tweede keer de America's Cup

Er is alleen een probleem. Tienpont staat bij het Japanse SoftBank Team onder contract. "Met dat team ga ik proberen om voor de derde keer de America's Cup te winnen", zegt Tienpont. En die race is ook in 2017. "Dus is het racen van de Volvo Ocean Race nu even niet aan de orde." Touber wil echter niets uitsluiten. "Het zou wel betekenen dat hij een belangrijke fase in de voorbereiding moet missen, maar in theorie zou het kunnen."

Volvo Ocean Race naar Nederland

Wat ook kan, is dat de Volvo Ocean Race naar Nederland komt. In 2017 is de start nog in Alicante, maar voor de race daarna zoekt de organisatie nog een nieuwe stand- en startplaats. Den Haag zou dan een reële optie zijn, denkt ook Touber. "Ze hebben nu ook een goed voorstel gedaan voor een pitstop in de komende race. Bovendien gaat de stad ons faciliteren en gaat het nieuwe team ook trainen vanuit Nederland. Dat helpt allemaal mee. Wat dat betreft is het denk ik ook positief dat ik geen racedirecteur meer ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl