Op fietsbrug 'de Snelbinder' in Naaldwijk is de weg in de winter niet meer glad Omroep West

In Naaldwijk is met succes een test uitgevoerd met antivries-asfalt, meldt Omroep West. Tot een temperatuur van -5 graden Celsius bevriest water op de weg niet. Daardoor is er veel minder kans op gladheid. 

Afgelopen juni werd dit nieuwe asfalt op fietsbrug 'de Snelbinder' gelegd. In de nacht van zondag op maandag heeft de ontwikkelaar de eerste metingen kunnen doen. Daaruit blijkt dat zelfs bij een temperatuur van -6 graden de weg niet bevriest. 

Sneeuw blijft wel op het asfalt liggen, maar vriest niet vast waardoor het met een sneeuwschuiver kan worden weggehaald. Het gaat om een proef van tien jaar. De ontwikkelaar kan nog niet zeggen of dit asfalt op meer plekken komt te liggen.

Zout

In het asfalt is zout verwerkt. Als het vriest, wordt dat zout afgescheiden. Marijo Orgers van aannemer Mourik Groot-Ammers is blij dat de proef met de vriestemperaturen is geslaagd. "Nu moeten we gaan kijken of de weg ook met andere weersomstandigheden, met meer vocht in de lucht, niet bevriest." 

Volgens Orgers is het asfalt niet alleen veiliger, maar ook beter voor het milieu: "We besparen zout en transportbewegingen omdat er minder strooiauto's de weg op hoeven."  

STER reclame