AFP

Sepp Blatter mag dan wel geschorst zijn, hij krijgt nog gewoon zijn salaris als voorzitter van de FIFA. Pas na 26 februari, als de wereldvoetbalbond een opvolger voor de Zwitser kiest, moet Blatter op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten.

"Tot de verkiezing van een nieuwe voorzitter is Blatter de gekozen voorzitter en heeft daardoor - volgens zijn contract - recht op salaris", legt een woordvoerder uit.

Tussen zes en tien miljoen

De inhoud van het loonstrookje van Blatter is al jaren voer voor speculatie. Echt transparant is de wereldvoetbalbond niet wat betreft zijn financiële huishouding. Blatter, die in december voor acht jaar geschorst werd door de ethische commissie van de FIFA vanwege een dubieuze betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini, zou ergens tussen de zes en tien miljoen dollar opstrijken.

Het is al jaren het best bewaarde geheim van de wereldvoetbalbond. Blatter heeft er zelf nooit iets over willen zeggen en ook de paar mensen die het kunnen weten hebben altijd hun mond gehouden. Ook over de beloning van de andere topfunctionarissen is niets bekend.

Het financieel jaarverslag van FIFA over 2014 geeft wel een paar aanknopingspunten voor het niveau van de beloningen binnen FIFA. Om te beginnen is er een post “personeelskosten”. FIFA gaf vorig jaar 365 miljoen euro uit aan zijn personeel. 

Gemiddelde FIFA-medewerker? 769.850 euro

Dat is heel veel voor een organisatie met 474 personeelsleden. Omgerekend levert dat een gemiddeld salaris op van 769.850 euro per persoon. Maar dat is natuurlijk puur theorie. De president en de managers verdienen zonder twijfel meer dan dit gemiddelde, administratief personeel heel veel minder.

Ter vergelijking: de KNVB heeft 465 personeelsleden en is daar per jaar 28,5 miljoen euro aan kwijt, minder dan een tiende van wat FIFA uitgeeft.

Het FIFA-jaarverslag zegt ook het een en ander over de hogere functionarissen. Op pagina 136 staat dat in 2014 in totaal 36,5 miljoen euro aan beloningen is uitgekeerd aan het “key management personnel”. Hieronder vallen de 24 leden van het Executive Committee (het algemeen bestuur van FIFA), de secretaris-generaal en zijn plaatsvervanger en tien afdelingsdirecteuren. 

36 functionarissen krijgen 36,5 miljoen euro

Dat betekent dat bijna 37 miljoen euro wordt verdeeld over 36 functionarissen, gemiddeld meer dan een miljoen per persoon. We mogen wel aannemen dat de president veel meer krijgt dan een willekeurige afdelingsdirecteur van FIFA. De leden van het Executive Committee krijgen jaarlijks een vaste beloning; er is geen variabele compensatie.

Hoeveel Sepp Blatter en de andere leden van de FIFA-top precies verdienen is niet te achterhalen. De cijfers die wel voorhanden zijn duiden in ieder geval op een uiterst riant beloningsbeleid voor de FIFA-top. Het is een vrij veilige aanname dat Blatter minstens enige miljoenen per jaar verdient, en het lijkt niet onmogelijk dat het gaat om een bedrag tussen zes en tien miljoen euro per jaar. 

Maar aan dat salaris komt voor Blatter op 26 februari een einde. 

STER reclame