NOS Nieuws

Economische groei China laagste in 25 jaar

De Chinese economie is het afgelopen kwartaal gegroeid met 6,9 procent. Over heel 2015 was de groei 6,8 procent; het laagste niveau sinds 1990. De werkloosheid staat op 5,1 procent.

De cijfers waren geen verrassing, zegt correspondent Marieke de Vries. Ze zijn in lijn met de verwachting van de Chinese leiders, die een groei van ongeveer 7 procent hadden voorspeld.

China is de op één na grootste economie ter wereld. De bezorgdheid over de economische situatie veroorzaakt al weken onrust op de beurzen. China kampt met een grote schuldenlast en overcapaciteit.

De regering noemt de lagere groei het nieuwe normaal.

Correspondent Marieke de Vries

De verwachting van analisten is dat de economische groei nog verder zal afnemen. Ook de Chinese leiders gaan daarvan uit. "Ze hebben iedereen erop voorbereid dat er andere tijden zijn aangebroken", zegt De Vries. "De tijd van twee-cijferige groeicijfers is voorbij. De regering noemt de lagere groei het nieuwe normaal."

De Chinese economie werd jarenlang gedreven door fabrieksinvesteringen en stedenbouw. De Vries: "Dit type economie hadden ze nodig om het land uit de armoede te halen, maar nu zit China in een andere fase."

IJzererts

Dat blijkt wel uit de fabrieksinvesteringen en de bouw. Die zijn vorig jaar met 2,9 procent gedaald, zegt De Vries. "Terwijl die de motor van de economie waren."

Dat heel de wereld op China let, is logisch omdat de groeivertraging grote invloed heeft op de wereldhandel. "Nu het land minder investeert, heeft het veel minder grondstoffen uit het buitenland nodig. Zo importeert China ineens veel minder ijzererts uit Brazilië."

De regering in Peking wil dat de Chinese bevolking de economie aanjaagt door meer te consumeren. Ook zet China in op een overgang naar een diensteneconomie zoals in de westerse wereld.

"De draai naar een diensteneconomie hebben ze nog niet helemaal kunnen maken", zegt De Vries. "De dienstverlening groeit wel, maar ze zijn er nog niet."

IMF

Volgens de jongste raming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Chinese groei dit jaar terugzakken naar 6,3 procent en in 2017 naar 6 procent.

De wereldeconomie groeit sowieso minder sterk dan eerder nog werd aangenomen. Het IMF stelt daarom de groeiramingen neerwaarts bij. Dit jaar wordt een groei van 3,4 procent verwacht en volgend jaar van 3,6 procent.

De risico's op tegenvallers blijven volgens het IMF bovendien groot. Onzekerheid over het verloop van de ombouw van de Chinese economie van een maakindustrie naar een consumptieindustrie, de grondstoffenprijzen en het monetair beleid van de Fed en de ECB, kunnen de groei behoorlijk beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl