NOS Nieuws

Grimmig anti-asielzoekersprotest in Heesch

In Heesch in Brabant is een protest tegen de plannen voor een asielzoekerscentrum uit de hand gelopen. Tegen de duizend mensen waren komen opdagen op een protestbijeenkomst tegen het asielzoekerscentrum.

Tientallen mensen keerden zich in de loop van de avond tegen de politie. Agenten werden bekogeld met stenen en eieren en er werd vuurwerk afgestoken.

Burgemeester Moorman van Bernheze, waar Heesch onder valt, gaf een noodbevel af toen de zaak uit de hand liep, om de politie meer armslag te geven om de orde te herstellen. De politie veegde daarop het plein voor het gemeentehuis schoon en verrichtte drie aanhoudingen.

Gemeentehuis

Tijdens het protest was in de raadszaal van het gemeentehuis een commissievergadering aan de gang. De zaal werd ontruimd en de vergadering, die niet ging over het asielzoekerscentrum, werd elders in het gebouw voortgezet. Ook het gemeentehuis werd met eieren bekogeld.

De mobiele eenheid waarschuwde tientallen demonstranten toen de gewelddadigheden aan de gang waren. De demonstratie begon om 19.00 uur en verliep in eerste instantie rustig.

  • NOS
    Demonstranten in Heesch
  • Roel Pauw/NOS
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

De gemeente wil maximaal 500 vluchtelingen opvangen in een nieuw azc in Heesch, voor maximaal 10 jaar. De plannen stuitten meteen op veel verzet. Zo werden er onder meer twee kadavers van varkens geplaatst op de plek waar het azc moet komen.

Plasterk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het treurig dat een demonstratie tegen een asielzoekerscentrum weer op geweld is uitgelopen. Hij sprak zijn steun uit voor de burgemeester en het gemeentebestuur.

Het PvdA-Kamerlid Kuiken noemt de gebeurtenissen in Heesch onaanvaardbaar en haar collega Sjoerdsma van D66 gebruikt het woord schandalig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl