Leonie van der Molen (wit) in een fel duel met Eleftheria Plevritou van Griekenland
NOS Sport

'Waterpolosters zijn flink gewaarschuwd'

Vijf gespeeld, vijf gewonnen. Dat zijn de cijfers van de Nederlandse waterpolosters na de groepsfase van het EK in Belgrado. "En dat is knap, want Nederland had in deze zware poule zomaar tegen een nederlaag aan kunnen lopen", zegt voormalig topinternational en NOS-analist Iefke van Belkum.

Die nederlaag kwam er vandaag overigens bijna, in de laatste groepswedstrijd werd ternauwernood gewonnen van Griekenland (11-10). "Nederland moet het echt bij zichzelf zoeken. Zonder agressie en de juiste concentratie, krijg je zo'n begin als vandaag. Dan kom je met 3-0 achter", volgens Van Belkum.

"In het vierde kwart was die agressie terug, dat wonnen ze dan ook met 4-0. Dit was wel het beste wat er had kunnen gebeuren. Dat je uiteindelijk wint, is belangrijk voor jezelf. Maar het is een flinke waarschuwing voor de rest van het toernooi. Als je even iets te ontspannen bent, word je afgestraft."

Aanvallend is Nederland niet af te remmen

Iefke van Belkum

Volgens Van Belkum heeft Oranje verder een uitstekende indruk gemaakt in de poule. "Met name het collectief valt op, Nederland is de meest allround-ploeg op dit EK. Dat is de kracht van het team. De tegenstander weet niet waar ze op moeten focussen. Aanvallend is Nederland niet af te remmen."

De kwartfinale tegen Servië of Duitsland wordt een walk-over, verwacht Van Belkum. "Die zijn van het kaliber Portugal en Turkije. Daar walste Oranje met ruime cijfers overheen in de groep." Vervolgens wacht zeer waarschijnlijk Italië of Spanje in de halve finale.

Kleine verschillen tussen Europese top

Van Belkum: "Dan wordt het interessant. Italië en Spanje hebben alleen nog maar makkelijke tegenstanders gehad en spelen morgen (dinsdag, red.) nog tegen elkaar. Het is een voordeel voor Nederland dat ze al een aantal wedstrijden op goed niveau hebben gespeeld."

"Van Italië en Spanje wint Nederland nooit makkelijk. Het verschil was de laatste onderlinge wedstrijden minimaal. Een uitgesproken favoriet is er in mijn ogen niet. Maar Nederland ligt op koers voor de titel", besluit Van Belkum.

EK waterpolo: Nederland-Griekenland (v)
Vreugde bij de Nederlandse ploeg na de zege op Griekenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl