NOS Nieuws

WhatsApp vanaf nu gratis, behalve voor bedrijven

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

WhatsApp schrapt zijn betaalde abonnement. In plaats daarvan wil het geld gaan verdienen aan het contact tussen gebruikers en bedrijven. Het platform blijft advertentievrij. Sinds een paar jaar kunnen nieuwe gebruikers WhatsApp een jaar gratis 'uitproberen' en moeten ze daarna 89 cent betalen. Veel mensen hadden echter al een account voordat het model werd geïntroduceerd en hebben nooit geld betaald.

Op een technologieconferentie in Duitsland zei WhatsApp-topman Jan Koum dat deze formule niet zo goed werkt. Voor sommigen is het jaarlijkse betalen van 89 cent een belemmering, omdat hiervoor een creditcard vereist is, aldus de topman. Hij wil voorkomen dat mensen de dienst daardoor niet gebruiken.

Klantencontact

In plaats daarvan richt WhatsApp zijn pijlen op de steeds groter wordende groep bedrijven en organisaties die via WhatsApp makkelijk in contact met klanten willen komen. Dat is nu wel al mogelijk, maar in gesprek met technologiemagazine Wired zegt de topman dat ze hier verder op gaan inzetten.

"Ik zie voor me dat je straks via WhatsApp een restaurant kunt vragen wanneer er plek is, vervolgens drie opties krijgt aangeboden en er gelijk één kunt selecteren", aldus Koum.

Nog veel onduidelijk

Hoe de dienst exact geld gaat verdienen aan al deze bedrijven is nog onduidelijk. Veel bedrijven gebruiken WhatsApp al en betalen daar niks voor. Het kan zo zijn dat bedrijven tegen betaling op maat gemaakte functies krijgen, waardoor WhatsApp als een soort klantenservice-systeem gaat functioneren. Of dat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om tegen betaling in één keer tienduizenden mensen een berichtje te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl