ADO-trainer Henk Fraser zoekt na de wedstrijd contact met Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer Pro Shots

KNVB: scheidsrechter of speler mag stoppen bij spreekkoren

time icon

Gijs de Jong, directeur operationele zaken bij de KNVB, zegt dat het een optie is om het 'spreekkorenprotocol' te veranderen.

Het zou toegestaan moeten zijn dat een scheidsrechter of een voetballer zelf mag besluiten om van het veld te stappen. "Als de scheidsrechter, of in dit geval Riechedly Bazoer, niet meer verder wil spelen, dan moet de wedstrijd stilgelegd worden", zegt De Jong.

Zondagmiddag liet een deel van het publiek van ADO Den Haag oerwoudgeluiden horen op het moment dat Ajax-middenvelder Bazoer aan de bal was. De wedstrijd werd niet stilgelegd, omdat de scheidsrechter dat niet mag beslissen. Wel maande de stadionspeaker in Den Haag het publiek al voor de rust tot kalmte. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oerwoudgeluiden klinken vanaf tribune bij ADO

Als het aan de KNVB had gelegen, had Bazoer zelf initiatief genomen. Hij zou dan niet worden gestraft door de voetbalbond. Dat liet De Jong eerder al weten in De Telegraaf. 

Drie jaar geleden was er met Kevin-Prince Boateng een soortgelijke situatie. Boateng werd tijdens een oefenwedstrijd van AC Milan tegen Pro Patria racistisch bejegend, liep van het veld en dat werd hem niet in dank afgenomen door de Italiaanse voetbalbond. 

Gijs de Jong: KNVB zou Bazoer niet op vingers tikken als hij was weggelopen

De directeur operationele zaken bij de KNVB gaat in op de oerwoudgeluiden die bij ADO Den Haag-Ajax te horen waren.

Gijs de Jong gaat verder: "Een jaar of tien geleden is het protocol (in Nederland, red.) veranderd. En het protocol is vrij helder: de beslissing ligt bij de thuisclub. De scheidsrechter moet die verantwoordelijkheid niet hebben. Dat heeft alles te maken met het feit dat er duizenden supporters in het stadion zitten, die je dan ineens buiten hebt staan. De club of de gemeente moet die beslissing nemen."

Ik geloof niet dat er een aanklager in Nederland is die een speler zou bestraffen als hij van het veld stapt.

Gijs de Jong

STER Reclame