ANP

Vrouwen die werken op een hogeschool verdienen gemiddeld minder dan hun mannelijke collega's die hetzelfde werk doen. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens bij zes van de 37 hogescholen. 

Onderzoekers bekeken de salarisgegevens van ruim 7500 werknemers in vijf verschillende functiegroepen. De salarisverschillen die ze aantroffen, lagen tussen de 0,2 en 4,3 procent. Dat laatste percentage komt neer op een verschil van ruim 100 euro per maand. 

In de groep waar docenten onder vallen, verdienen vrouwen gemiddeld 2,4 procent minder.

Onderhandelen

In een van de vijf functiegroepen verdienen vrouwen juist 0,8 procent meer dan mannen. Het gaat om onderwijsassistenten en ondersteunend personeel.

Volgens het college kan het verschil ontstaan doordat de werkgever de hoogte van het salaris laat afhangen van onderhandelingen in plaats van relevante werkervaring. Of vrouwen dus minder goed onderhandelen, laat collegevoorzitter Adriana van Dooijeweert in het midden.

Ook baseert de werkgever de hoogte soms op het laatstverdiende loon bij een vorige baan, zonder in acht te nemen of die baan aansluit op de nieuwe functie.

Geen kwade opzet

Van Dooijeweert zegt dat het vaak geen kwade opzet is. "Veel mensen van personeelszaken beseffen niet dat hun werkwijze ertoe leidt dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Ze proberen met goede bedoelingen maatwerk te leveren."

Daarom pleit Van Dooijeweert voor neutrale maatstaven bij het vaststellen van salarissen. "Kijk nou heel objectief naar wat nodig is voor een functie. Dus, wat kan iemand? En wat moet hij of zij kunnen? Stel daarna het salaris vast."

STER reclame