De trofee voor de winnaar van de Australian Open
NOS Sport

'Acht spelers Australian Open verdacht van matchfixing'

Meerdere spelers uit de top van het mondiale tennis zouden zich de afgelopen tien jaar schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Dat meldden de BBC en Buzzfeed News zondagavond op basis van enkele geheime documenten die zijn gelekt door klokkenluiders uit de tenniswereld.

Uit het onderzoek blijkt dat een groep van ongeveer tien tennissers de kern vormt van het probleem. Zij zouden wedstrijden over de hele wereld, waarvan ook een aantal op Wimbledon, hebben gemanipuleerd. De namen van de spelers doken regelmatig op in het systeem van de Tennis Integrity Unit, de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen.

Ook de European Sports Security Association, die toonaangevende wedkantoren in de gaten houdt, geeft aan dat er in het tennis meer wordt gefraudeerd dan in andere sporten. De organisatie heeft in 2015 meer dan vijftig tenniswedstrijden als verdacht aangemerkt.

Om welke spelers het gaat, maakt de BBC bewust niet bekend. Geen enkele speler uit de groep, waar ook winnaars van grandslams bij zitten, is geschorst. Acht verdachte spelers zouden vanaf vandaag in Melbourne hun opwachting maken tijdens de Australian Open.

Niet verzwegen

De reactie van de ATP kwam snel, maar is vooralsnog kort. "Informatie over vermeende matchfixing in het tennis is niet verzwegen, maar juist grondig onderzocht in het systeem van de Tennis Integrity Unit (TIU)", zo stelde voorzitter Chris Kermode van de tennisbond ATP.

ATP-voorzitter en onderzoekster over beschuldigingen matchfixing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl