NOS Nieuws

Rotterdam komt met bonussen voor leraren

Rotterdam trekt miljoenen uit om leraren naar de stad te halen

Er dreigt een strijd te ontstaan om de leraar. De gemeente Rotterdam trekt miljoenen euro's uit om leraren over te halen zich in de stad te vestigen. De inzet is om de beste leraren van het land naar Rotterdam te krijgen om zo de achterstanden in het onderwijs aan te pakken.

Leraren die les geven in vakken waarvoor een tekort is, zoals Duits, natuurkunde, wiskunde en scheikunde krijgen een welkomstbonus van duizenden euro's. Verder krijgen alle leraren een gratis Rotterdampas, komt er een lerarenbeurs en kunnen ambitieuze leraren cursussen volgen.

Met deze maatregelen, die morgen bekend worden gemaakt, gaat Rotterdam de concurrentie aan met de rest van het land. De gemeente wil met de Rotterdamse 'cao' het lerarentekort in bepaalde vakken aanpakken. Dat is een landelijk probleem, maar in achterstandswijken, waar Rotterdam er relatief veel van heeft, is dat probleem nog groter.

Onbevoegde leraren

Vanwege het lerarentekort worden nu vaak noodgedwongen onbevoegde leerkrachten ingezet. Landelijk is 15 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs onbevoegd. In Rotterdam is het 20 procent en in Rotterdam-Zuid zelfs 30 procent, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Uit een brief van staatssecretaris Dekker afgelopen week bleek dat in de Randstad nog steeds relatief veel leraren het onderwijs verlaten. De hoogte van het salaris speelt daarbij nauwelijks een rol. Vanaf 2009 hebben scholen in de Randstad 290 miljoen euro extra gekregen om leraren een hoger salaris te bieden, maar dat heeft er niet toe geleid dat de uitval minder werd.

Die uitval ligt in de Randstad nog steeds ruim twee keer zo hoog als daarbuiten.

5000 euro

Rotterdam probeert nu met eigen maatregelen het lerarentekort in de stad aan te pakken. De stad biedt leraren in 'tekortvakken' bij een vaste aanstelling een welkomstpremie van 5000 euro aan. De premie geldt ook voor academici die op een basisschool les gaan geven. En mogelijk komen ook docenten techniek in het mbo voor de premie in aanmerking.

Wethouder Hugo de Jonge wil leraren die nog twijfelen of ze zich in Rotterdam of elders gaan vestigen een duwtje in de rug geven. Ook de andere maatregelen, zoals mogelijkheden voor extra scholing, moeten volgens hem leraren over de streep trekken. De nieuwe opleidingsmogelijkheden zijn ook bedoeld voor de huidige leraren.

Dat Rotterdam met de bonussen bovenop de bestaande cao het startsein geeft voor een strijd om de leraar, waarbij de gemeenten tegen elkaar moeten gaan opbieden, deert De Jonge niet. "Andere steden zien ook dat de opdracht voor het onderwijs in Rotterdam het grootst is. Ik ga ervan uit dat ze het ons niet misgunnen dat we onorthodoxe maatregelen nemen om de beste leraren binnen te halen."

Staatssecretaris Dekker denkt dat de Rotterdamse aanpak de stad kan helpen om het lerarentekort op te lossen. "Het is belangrijk om een goed opgeleide leraar voor de klas te hebben. Die docenten kunnen kiezen tussen verschillende scholen en steden. Als je als stad net even wat extra's biedt kan dat allicht helpen."

Staatssecretaris Dekker over de Rotterdamse aanpak

De Algemene Onderwijsbond staat niet afwijzend tegenover de Rotterdamse plannen. "In principe staan we positief tegen elke maatregel die het aantrekkelijker maakt om het onderwijs in te gaan of te blijven. De realiteit leert wel dat een deel van de leraren binnen vijf jaar afhaakt. Er moet dus vooral ook veel geïnvesteerd worden in de inhoud van het vak om te voorkomen dat leraren ermee stoppen", zegt bestuurder Ben Hoogenboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl