NOS Voetbal

KNVB: plan voor betere doorstroming van toptalenten

Jelle Goes: misschien zijn we wat hooghartig geweest

Alweer een dik jaar geleden kwam in Utrecht de fine fleur van het Nederlandse voetbal bij elkaar. Voetbaldeskundigen, van Johan Cruijff en Ron Jans tot Riemer van der Velde en Pierre van Hooijdonk, discussieerden er over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Want dat dreigde (en dreigt) steeds verder af te glijden op de Europese ladder.

"Ik denk niet dat we dingen verkeerd hebben gedaan", kijkt Jelle Goes, technisch manager bij de KNVB, terug op de voorbije jaren. "Maar misschien zijn we wel wat hooghartig geweest. We hebben met ons nationale team altijd redelijk tot goed gepresteerd. Daar kun je een beetje bedrijfsblind door worden."

"We zijn nu een plan aan het schrijven dat moet leiden tot een betere doorstroming van toptalenten, wat weer leidt tot betere prestaties van de clubs en wat zich ook vertaalt naar de nationale teams."

Paradepaardjes

In Utrecht werden elf speerpunten bedacht. De meeste zorg baarde de mentaliteit en weerstand, waaraan het bij de Nederlandse voetballer nogal eens schort. Maar dat is te leren, betoogt Goes. Een kwestie van de juiste trainingsvormen en daarin hogere eisen aan elkaar stellen en meer nadruk leggen op winnen en verliezen.

Jaap Stam, trainer van Jong Ajax

Jaap Stam, ex-international en tegenwoordig trainer van Jong Ajax, constateert echter dat het de huidige jeugdspelers ook wel erg makkelijk wordt gemaakt. "Alles is voor die jongens geregeld. Ze hoeven niks te doen, alles ligt klaar. Wij moesten vroeger onze eigen schoenen poetsen en meenemen, je eigen kleding wassen, je eigen enkels intapen. Je wordt eerder volwassen door dingen zelf te doen."

Ruud Gullit, die met het Nederlands elftal in 1988 Europees kampioen werd, ziet nog een makke. "Fysiek gezien gaan we zo achteruit. Het is bijna belachelijk. We worden omvergekegeld tegen de minste tegenstanders. Als je naar Ajax kijkt, zie je allemaal paradepaardjes lopen. Dat is wel leuk, maar ik hoef er in mijn team misschien maar vier te hebben. Geen elf..."

Pijnpunt

Stam heeft zitting genomen in een werkgroep die het verdedigen, ook zo'n pijnpunt, onder zijn hoede heeft genomen. "In Nederland kijken wij altijd eerst naar het voetballende aspect, naar het mooie voetbal, naar het combinatievoetbal. Je moet compleet zijn als voetballer. Ook als verdediger. Die moet kunnen verdedigen, maar ook opbouwen, passen en scoren."

"In Italië is winnen het belangrijkste", weet de voormalige verdediger van onder meer AC Milan. "Als je daar bij een verdedigende actie de bal uit het stadion schiet, krijg je applaus. In Nederland zeggen ze dan op de tribune: hij kan er geen klote van, hij moet het voetballend oplossen. Maar je moet natuurlijk ook als team verdedigen. Bij het Nederlands elftal zag je soms misverstanden waardoor de tegenstander kon scoren."

Ruud Gullit

Gullit blijft optimistisch. "We hebben nog steeds heel goede voetballers. En je kunt mij van alles vertellen, maar het Nederlands elftal is niet zo slecht als iedereen denkt. Maar de fouten die wij maken... Neem de terugspeelbal met het hoofd van Janmaat tegen Tsjechië. Daar begint het mee. Dat zijn stommiteiten die je op dat niveau helemaal niet mag maken."

Om de boel weer op de rit te krijgen, is de KNVB in gesprek gegaan met vakmensen, vertelt Goes. "Allemaal mensen - en daar is heel bewust voor gekozen - die dagelijks op het veld staan, die voetbal eten, drinken, ermee naar bed gaan en er 's morgens weer mee opstaan."

In mei moeten de breed gedragen plannen van de KNVB over de 'Hollandse School' definitief vorm krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl