Leemage / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Britse schrijfster A.S. Byatt krijgt Erasmusprijs

De Britse schrijfster A.S. Byatt krijgt de Erasmusprijs 2016. Zij is, in de woorden van de jury, een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen.

De 79-jarige Byatt schreef tientallen boeken, waaronder romans, biografieën, korte verhalen en essays. Ze krijgt de prijs met name voor haar historische romans en biografische werk. Byatt schrijft vaak over kunstenaars en wetenschappers, ook in haar fictie. Vaak gaat haar werk ook over het schrijven van biografieën of het doen van onderzoek. Van haar verschenen onder meer een biografie van de schrijfster Iris Murdoch, met wie ze bevriend was, en een studie over de romantische Britse dichters Wordsworth en Coleridge.

Tot haar bekendste werken behoren Possession (in het Nederlands vertaald als Obsessie), The Children's Book en de verhalenbundel Sugar and other Stories.

Eredoctoraten

Byatt heeft in haar lange loopbaan al vele prijzen en onderscheidingen gekregen, zoals de prestigieuze Britse Booker Prize (1990, voor Possession) en de Duitse Shakespeare Prize (2002). Ze ontving maar liefst 12 eredoctoraten, waaronder een aan de Universiteit Leiden (2010). In 1999 werd ze in Groot-Brittannië geridderd; sindsdien mag ze zich Dame Antonia noemen.

De Erasmusprijs bestaat uit een bedrag van 150.000 euro en een kunstwerk van ontwerper Bruno Ninaber van Eyben. De prijs wordt toegekend aan mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten. Eerdere winnaars zijn onder meer website Wikipedia (2015), de Duitse filosoof Jürgen Habermas (2013) en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma (2008).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl