Een van de ontdooide beerdiertjes
NOS Nieuws

Beerdiertjes overleven 30 jaar in het ijs

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd beerdiertjes die al 30 jaar bevroren waren weer tot leven te wekken. Een van de minuscule diertjes slaagde er zelfs in zichzelf voort te planten.

Beerdiertjes, kleiner dan een millimeter, staan erom bekend dat ze kunnen overleven in extreme omstandigheden. Ze kunnen tegen zeer hoge en lage temperaturen, hoge doses straling en vacuüm. Er zijn zelfs exemplaren aan de buitenkant van een raket de ruimte in gestuurd en levend teruggehaald.

Voortgeplant

Deze exemplaren waren in 1983 uit het ijs van Antarctica gehaald en al die tijd bevroren gehouden bij min 20. Een eitje en een volwassen exemplaar werden ontdooid en in water gelegd, waarna ze vrolijk doorgingen met hun leven.

Het volwassen diertje ging dood na 20 dagen, maar het exemplaar dat uit het eitje kroop plantte zich na 23 dagen voort: van de negentien eitjes die het beerdiertje legde kwamen er veertien uit.

Metabolisme tot stilstand

Het was al bekend dat beerdiertjes jarenlang in bevroren toestand kunnen overleven; het vorige record was negen jaar. Ze weerstaan de vrieskou door hun metabolisme bijna volledig tot stilstand te brengen.

De Japanse wetenschappers willen met hun onderzoek achterhalen hoe de wezentjes zo lang kunnen overleven. Ook kijken ze hoe de diertjes hun DNA herstellen dat beschadigd raakt tijdens de lange winterslaap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl