Jitse Akse in een reportage van EenVandaag
NOS Nieuws

'Kleine kans op straf voor Jitse Akse'

De kans is uiterst klein dat oud-militair Jitse Akse veroordeeld wordt voor het doden van IS-strijders in Syrië. Dat zeggen kenners van het internationaal strafrecht.

Volgens de deskundigen zou een zaak van het Openbaar Ministerie tegen de Fries zwak zijn, omdat het belangrijkste bewijs lijkt te bestaan uit uitlatingen van Akse op Facebook en in het tv-programma EenVandaag. Daarin zei hij militanten van IS te hebben gedood.

Strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops: "Zijn verklaring is te algemeen, hij noemt bijvoorbeeld geen concrete handelingen of slachtoffers." Hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter valt hem bij: "Een enkele bekentenis is niet genoeg, je zult ter plaatse onderzoek moeten doen en bewijs verzamelen dat hij verantwoordelijk is voor het doden van andere personen."

Omdat Syrië een oorlogsgebied is, is onderzoek ter plaatse nagenoeg onmogelijk.

Bekentenis

De enige manier waarop het OM genoeg bewijs kan verzamelen tegen Akse, is als hij zelf een bekentenis doet. Knoops: "Dus de kans op vervolging is zeer klein, zolang hij geen details geeft".

Akse werd woensdag opgepakt. Hij is na verhoor weer vrijgelaten, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Het Openbaar Ministerie beslist of de oud-militair vervolgd wordt als het politie-onderzoek is afgerond.

Schandpaal

De advocaat van Akse vindt het bijzonder dat het Openbaar Ministerie zo vroeg de publiciteit heeft gezocht. "Het hele onderzoek van het OM is zeer prematuur en gebaseerd op twee interviews die mijn cliënt heeft gegeven", aldus Mireille Grinwis-Veldman. Ze vindt dat het OM eerst gedegen onderzoek moet doen voordat het de publiciteit zoekt en een strafzaak begint.

Grinwis-Veldman vindt het verbazingwekkend dat de zaak zo groot wordt opgepakt. "Mijn cliënt wordt beschuldigd van meervoudige moord", stelt de advocaat. Ze spreekt over een complexe oorlogssituatie in Syrië. "Mensen beschieten elkaar daar van honderden meters, dus is het al lastig te zeggen wat je raakt."

Het OM moet volgens haar met meer feiten dan de twee interviews komen, en daarvoor is het onderzoek in het oorlogsgebied nodig.

Overstelpt

Akse zit op dit moment ergens ondergedoken in Nederland en geeft geen interviews. "Hij is overstelpt met reacties en blij met alle steunbetuigingen die hij krijgt", vertelt zijn advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl