Een aanhanger van de oppositiepartij DPP
NOS Nieuws

Historische overwinning voor Taiwanese oppositie

De oppositiepartij DPP heeft de verkiezingen in Taiwan ruimschoots gewonnen. DPP kreeg 56 procent van de stemmen. Leider Tsai Ing-wen zal de eerste vrouwelijke president van Taiwan worden.

De zittende regeringspartij Kwomintang heeft het verlies erkend. "Dit is geen verlies meer te noemen voor Kwomintang, maar een vernedering", zegt correspondent Marieke de Vries. De partijleider Eric Chu heeft ontslag genomen en gezegd dat hij en de partij hebben gefaald.

De zege van de DDP (democratische progressieve partij) zal tot een breuk in de politiek van Taiwan ten opzichte van Peking leiden. De partij wil in tegenstelling tot Kwomintang afstand nemen van de Volksrepubliek. Kwomintang zocht de afgelopen jaren juist steeds meer toenadering tot China, maar veel Taiwanezen zijn bang dat die nauwere relatie leidt tot meer bemoeienis van Peking. Dat ziet Taiwan als een afvallige provincie.

De nieuwe Taiwanese president Tsai Ing-wen

China

Daarom zal de nederlaag van Kwomintang ook in China met lede ogen worden bezien, denkt De Vries.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua vermeldde in eerste instantie alleen dat de Kwomintang zijn verlies heeft toegegeven, maar niet wie er gewonnen heeft. De naam van Tsai Ing-wen wordt geblokkeerd op Chinese websites. "Ze noemen haar ook geen president, maar leider."

Inmiddels vermeldt het staatspersbureau wel wie gewonnen heeft.

Geen provocaties

Op een persconferentie liet Tsai Ing-wen weten dat ze China niet zal provoceren. "De status quo van vrede en stabiliteit" in de relatie met China moet gehandhaafd blijven, zei ze. Volgens haar zijn beide landen verantwoordelijk voor het vinden van het juiste evenwicht in de onderlinge betrekkingen, maar kan niet worden getornd aan de onafhankelijke positie van Taiwan. "Ik zal onze soevereiniteit vastberaden verdedigen."

Tsai Ing-wen ziet het bewaren van de nationale eenheid in Taiwan als een van haar belangrijkste opgaven. "Alleen als die eenheid sterk genoeg is zullen we respect afdwingen, alleen dan kunnen we onze bevolking en onze democratische manier van leven adequaat beschermen. We moeten de gemeenschappelijk noemer vinden. Alleen dan zijn we echt verenigd."

Popster

Hoe ver de invloed van China gaat, bleek tijdens een incident met de Taiwanese zangeres Chou Tzu-yu, van de populaire popgroep Twice. De 16-jarige zangeres had tijdens een optreden in Zuid-Korea met de Taiwanese vlag gezwaaid. Vervolgens legde ze onder druk een verklaring af op video waarin ze zei trots te zijn op haar Chinese afkomst, en dat "beide zijden van de Straat van Taiwan" tot China behoren.

De video was tijdens de verkiezingscampagne overal te zien en leidde tot veel verontwaardiging. Tijdens haar overwinningsspeech ging Tsai Ing-wen nog in op het incident. Ze noemde het "een blijvende herinnering aan de noodzaak van nationale eenheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl