NOS Nieuws

Vogelaars euforisch: roodkeelnachtegaal bezoekt Nederland

Van heinde en verre spoedden vogelliefhebbers zich vanmorgen naar het Noord-Hollandse Hoogwoud. De reden: een roodkeelnachtegaal brengt voor het eerst een bezoek aan Nederland.

Het beestje zit waarschijnlijk al weken in een tuin in Hoogwoud, maar gisteren werd hij ineens herkend door vogelliefhebbers. "Toen ik gisteren hoorde dat er misschien een roodkeelnachtegaal was gezien heb ik alles uit mijn handen laten vallen", vertelt Marc Plomp, die op Texel woont. "Dit is voor heel veel vogelliefhebbers toch een beetje the holy grail. Dan ga je er onmiddelijk op af."

In de rij voor roodkeelnachtegaal

Met zo'n 150 man ging Plomp gisteren de wijk door. "Toen hebben we hem heel kort gezien, rond een uur of vijf." Op dutchbirdalerts.nl verscheen de boodschap: "10 sec gezien. Is mogelijk gaan slapen in dichte struik ernaast."

Goed nieuws verspreidt zich snel, dus vanmorgen stonden er, ondanks natte sneeuw en regen, lange rijen voor de tuin waar het beestje verblijft.

De eigenaars van de tuin zagen meteen mogelijkheden. "Voor vijf euro mocht iedereen vanuit hun woonkamer kijken, prima toch", jubelt Plomp. "En de buurman kwam met koffie voor een euro."

De vogel heeft zich over het algemeen prima gehouden onder alle aandacht. "Soms verstopte hij zich een beetje, maar dan kwam hij weer terug en konden mensen doorschuiven in de rij."

Uren in de rij voor een vogeltje van nog niet eens 20 centimeter lang. Waarom? "Dat is een bepaalde passie. Als je die hebt, wil je ook zo veel mogelijk vogels zien. En al helemaal zo'n mooie vogel die in Europa echt extreem zeldzaam is."

De Vogelbescherming denkt dat het echt gaat om een wilde vogel en niet om een ontsnapt exemplaar. Het beestje is flink verdwaald, want roodkeelnachtegalen leven in Siberië en overwinteren in Zuidoost-Azië. "Het is een insecteneter. Omdat we een warme winter hebben, is er nog genoeg te eten voor dit mannetje", zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming.

De Roodkeelnachtegaal in Hoogwoud

De timing van de roodkeelnachtegaal is perfect: vandaag en morgen vindt voor de 13e keer de Nationale Tuinvogeltelling plaats. De Vogelbescherming vraagt zo veel mogelijk mensen om een half uurtje de vogels te tellen die in de tuin zitten. Op dit moment zijn er vooral veel musjes, koolmeesjes en merels gesignaleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl